13 Ιουνίου 2015

Πιάνει δουλειά η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης


Μία προσπάθεια ετών απέδωσε καρπούς με τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, η οποία εξέλεξε τη Δευτέρα το πρώτο διοικητικό της συμβούλιο. Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την αγορά της Θράκης, με την αβεβαιότητα να μεταφράζεται σε διαρκή πτώση του τζίρου και σε νέα λουκέτα, οι επαγγελματίες των τριών νομών αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για μία ισόρροπη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για συνεισφορά αυτής στην οικονομική θωράκιση της Θράκης.
Οι πρώτες κουβέντες για τη δημιουργία της ΟΕΕΘ ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια. Ακολούθησαν συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ενώ το 2013, στο προσυνέδριο της ΕΣΕΕ στην Κομοτηνή, έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία της. Στα τέλη του 2014, οι εμπορικοί σύλλογοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και οι σύλλογοι επαγγελματιών και βιοτεχνών Σαμοθράκης και Σαπών έδωσαν τα χέρια, προχωρώντας στη σύσταση της ΟΕΕΘ, προσπάθεια που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με την επίσημη ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Την περασμένη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης συνήλθε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων μελών της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης – ΟΕΕΘ και πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης και αντιπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – ΕΣΕΕ.
Οι πρώτοι στόχοι 
Στόχος είναι να συμπληρώσει τη λειτουργία των σωματείων και των υπόλοιπων ομοσπονδιών της περιοχής και να συσπειρώσει τις επιχειρήσεις της Θράκης. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρώτος πρόεδρος της ΟΕΕΘ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, «η Θράκη συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που ίσως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Ταυτόχρονα, στην περιοχή μας υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και απειλές, και ο όγκος και των δύο είναι εξίσου σημαντικός».
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που λειτουργεί ενωτικά σε μία τέτοια προσπάθεια είναι το γεγονός ότι μεταξύ των επιχειρήσεων της Θράκης δεν υφίσταται ανταγωνισμός, όπως αναφέρει ο κ. Χατζημιχαήλ, καθώς οι χρονικοί περίοδοι, κατά τις οποίες προσελκύει η κάθε περιοχή επισκέπτες είναι τελείως διαφορετικές, ενώ υπάρχουν διαφορές ακόμη και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών.
«Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνεισφοράς στην οικονομική θωράκιση της Θράκης», επισημαίνει ο κ. Χατζημιχαήλ, τονίζοντας παράλληλα πως ένας ακόμη συνδετικός κρίκος μεταξύ των περιοχών της Θράκης είναι οι κοινοί ιστορικοί δεσμοί μέσω της αρχαίας Θράκης, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή, αλλά όχι ιδιαίτερα αξιοποιημένη από την ελληνική πλευρά.
Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, υπογράμμισε ακόμη πως θα δοθεί βαρύτητα στη συμμετρική ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Θράκης, με στόχο να προβληθεί ένα ενιαίο προϊόν, σε επίπεδο τουρισμού και παραγόμενων τοπικών προϊόντων.
«Θέλουμε το brandname ‘Θράκη’ να λειτουργήσει ευεργετικά, πέρα από την ενίσχυση των πόλεων, και για τις λιγότερο ευνοημένες και ανεπτυγμένες περιοχές, όπως είναι η Σαμοθράκη, ο ορεινός όγκος Ξάνθης και Ροδόπης, η Μαρώνεια, η οποία μάλιστα πέρυσι δέχτηκε έναν πολύ μεγάλο αριθμό βαλκάνιων επισκεπτών, δίχως όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε και τον αγροτικό οικισμό των Σαπών, στην κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας. Για όλα αυτά, το επόμενο διάστημα η ΟΕΕΘ θα χαράξει τις βασικές γραμμές της στρατηγικής της, με επιμέρους στόχευση για κάθε περιοχή, προκειμένου να συμβάλλει στην ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη της Θράκης».
Της Κικής Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: