13 Αυγούστου 2015

Μεσοσταθμική μείωση αποδοχών 35% στα πολιτικά πρόσωπα - Χρ. Βερναρδάκης: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Μεσοσταθμική μείωση αποδοχών 35% στα πολιτικά πρόσωπα

 Την επόμενη εβδομάδα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα σταλεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι φοροαπαλλαγές των βουλευτών και μειώνονται οι αποδοχές των πολιτικών προσώπων. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναρδάκης εκτίμησε ότι "έχουμε μια συνολική ρύθμιση που αφορά το ανώτερο πολιτικό προσωπικό της χώρας στις διάφορες βαθμίδες στελέχωσης που έχει. Μια μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών είναι γύρω στο 35%". Διάλογο για κατάργηση των προνομίων των βουλευτών και καθιέρωση μισθού αντί αποζημίωσης πρότεινε ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε ήδη στη "Διαύγεια" και θα γίνονται παρατηρήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα. Από την Πέμπτη θα πάρει την οδό προς το Κοινοβούλιο, έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τον προγραμματισμό που θα υπάρχει, να ψηφιστεί είπε (στον ρ/σ "Παραπολιτικά") ο Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως, εκτός από την εξομοίωση της φορολογίας των βουλευτών με βάση τη φορολογία όλων των φυσικών προσώπων, υπάρχουν:
- Η μείωση κατά 15% στις μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων.
- Διαφοροποίηση των αμοιβών των διοικητών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες προσαρμόζονται στις αμοιβές των μη κοινοβουλευτικών υπουργών.
- Προσαρμογή των μηναίων αποζημιώσεων των ανεξάρτητων αρχών και των διοικητικών συμβουλίων τους στα όρια των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

"Τα βάρη θα είναι αναλογικά"

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας άνθρωπος του πολιτικού προσωπικού της χώρας ο οποίος θα είχε αντίρρηση θεμελιωμένη σε αυτή την πρωτοβουλία. Αντιθέτως, μάλιστα, νομίζω ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία συντείνει στο να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού και αυτοσεβασμού του πολιτικού συστήματος και μια σχετική αποκατάσταση, γιατί δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει, της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία" τόνισε ο Χρ. Βερναρδάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το δημοσιονομικό όφελος, του οποίου τον προσδιορισμό αναμένει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν είναι το σημαντικότερο κίνητρο.
"Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα βάρη είναι αναλογικά και ο καθένας συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητές του σε αυτή την κατάσταση" είπε και πρόσθεσε πως "είναι τελείως παράλογο και άδικο να συζητάς τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος αλλά να μη συζητάς τη φορολόγηση του βουλευτικού εισοδήματος".

Ν. Κακλαμάνης: Διάλογος για να κοπούν τα προνόμια

Από την πλευρά του, ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε (στον ρ/σ "Βήμα FM") ότι "βεβαίως (θα συμφωνούσα σε διάλογο για περαιτέρω περιορισμό των προνομίων των βουλευτών). Αυτή ήταν η πρόταση μου εδώ και χρόνια. Ούτε προνόμια ούτε απαλλαγές ούτε τίποτα. Συνταγματικά κατοχυρωμένο μισθό". Ο βουλευτής της Ν.Δ. έχει προτείνει εδώ και χρόνια να κοπούν όλα τα προνόμια των βουλευτών "και να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένας αξιοπρεπής μισθός, ώστε να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, όπου βουλευτές να γίνονται μόνο οι γόνοι, τα τζάκια, οι πλούσιοι και έχοντες χορηγούς. Εάν θέλουμε τέτοιου είδους βουλευτές, να μην έχει καθόλου μισθό ο βουλευτής".

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: