20 Δεκεμβρίου 2015

Νέα μεγάλη λίστα στα χέρια των εισαγγελέων για «αδήλωτο χρήμα» στο εξωτερικό


Νέα εξέλιξη υπήρξε στις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών, που βρίσκονται κατατεθειμένα σε Γερμανία και Ελβετία, δρομολογεί γραπτό αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, Ιωάννη Δραγάτση, προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το αίτημα έρχεται λίγες ημέρες μετά την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της εν λόγω ελβετικής τράπεζας στην Αθήνα και με αυτό ο Ιωάννης Δραγάτσης καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος να του διαβιβάσει ονόματα όλων όσοι έχουν βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο σε καταστήματα γνωστής ελβετικής τράπεζας σε Ελβετία και Γερμανία, από το 1995 έως το 2015, δηλαδή την τελευταία 20ετία.
Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι διπλός: Πρώτον να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας Ρηνανίας-Bεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα από την χώρα όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος κατά τα έτη 2006 και το 2008 και δεύτερον να δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη λίστα που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και σήμερα.
Έτσι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν μεγάλα ποσά στη γνωστή ελβετική τράπεζα όχι μόνο διατραπεζικά αλλά με άλλους αδιαφανείς, το πιθανότερο, τρόπους.
Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για «φυγάδευση» κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και μάλιστα στην ελβετική τράπεζα σε Γερμανία και Ελβετία μέχρι το 2015.
Πλέον, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.
Η λίστα αυτή της Τράπεζα της Ελλάδος με τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία και Γερμανία και στην ελβετική τράπεζα, αναμένεται να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τους οικονομικούς εισαγγελείς, στις έρευνές τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδας χωρίς να έχουν φορολογηθεί.
Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχοντας στα χέρια τους τη λίστα αυτή, θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται σε αυτή με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των μεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα «τσεκάρουν» τις κινήσεις του καταθέτη που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος με τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερμανία όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα απέφερε στο κράτος χρήματα από τους ελέγχους θα ήταν η κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε σε όσους έχουν «φυγαδεύσει» τα χρήματά τους στο εξωτερικό να αυτοκαταγγέλονται και να συνεργάζονται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διεκδικώντας έτσι μια πιο ήπια φορολογική και ποινική μεταχείριση.
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: