27 Μαρτίου 2017

«Αναγνωρίζεις την «κληρονομιά» μου, στηρίζω τη γραμμή σου»


Τα αποκαλυπτήρια μίας άτυπης εσωκομματικής «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή ανέδειξαν οι «ομόθυμοι» «γαλάζιοι» πανηγυρισμοί για τη δικαστική απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο Βατοπεδίου, την οποία και η νυν ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός αξιοποίησαν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» προκειμένου να «ξεπλυθεί» η «γαλάζια» εμπλοκή σε μία υπόθεση που παραλίγο να μετατρέψει ένα μοναστήρι στον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της χώρας.
Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., η συχνότερη εκτίμηση που ακουγόταν μεταξύ «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών ήταν πως ο νέος αρχηγός θα έβρισκε... πάντα μπροστά του τον Κ. Καραμανλή. Άλλωστε οι δυο τους είχαν να χωρίσουν πολλά: ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως βουλευτής, δεν δίσταζε πολλές φορές να διαφοροποιηθεί από την επίσημη κομματική «γραμμή» την πενταετία 2004-2009, ενώ, παρότι εκλεγόταν πρώτος στην Β’ Αθηνών, ουδέποτε βρήκε μία θέση σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο.
Η έλλειψη «χημείας» μεταξύ των δύο πλευρών, άλλωστε, φαινόταν από την κριτική που κατά καιρούς ασκούσε στην πολιτική Καραμανλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό: «Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή ήταν περισσότερο ήπια και λιγότερο προσαρμογή» έλεγε συχνά - πυκνά ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ ως «casus belli» από τους «καραμανλικούς» είχε θεωρηθεί η πρωτοβουλία του να απουσιάσει από την ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής αρνούμενος να παράσχει θετική ψήφο στον -«καραμανλικό» και κορυφαίο υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή- Πρ. Παυλόπουλο.

Υπό τον φόβο της κάλπης

Βεβαίως ο Κ. Καραμανλής, παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς είχε με τη νέα ηγεσία της Ν.Δ., δεν παραβίασε τη δέσμευσή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, στην πρώτη συνάντηση των δυο τους μετά την εκλογή του δεύτερου ως προέδρου της Ν.Δ. «Εγώ δεν πρόκειται να σε υπονομεύσω» είχε πει στον Κυρ. Μητσοτάκη και, για τον λόγο αυτό, απέφευγε κάθε διαρροή ή δημόσια δήλωση. Όμως, όσο ο καιρός περνούσε και ιδιαίτερα μετά το αίτημα της Ν.Δ. για «εκλογές εδώ και τώρα», οι «καραμανλικοί» δεν έκρυβαν τις διαφωνίες τους με τη «γαλάζια» γραμμή».
Οι διαφωνίες κορυφώθηκαν και μετεξελίχθηκαν σε ανοιχτό εσωκομματικό ρήγμα πριν από τρεις εβδομάδες με την ηχηρή παρέμβαση Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιές» την προαναγγελία Μητσοτάκη ότι θα καταψηφίσει μέτρα αλλά και θετικά «αντίμετρα», ενώ στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι ακόμη νωπή η κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για την απόφαση να μην υπερψηφιστεί η χριστουγεννιάτικη ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, όσο ο καιρός περνούσε -και περνά- και η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παραμένει, οι φόβοι πως δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες προκάλεσαν κινητοποίηση τόσο στην οδό Πειραιώς όσο και στην Παναγή Κυριακού.

Ο συμβιβασμός

Αμφότερες οι πλευρές κατάλαβαν ότι δεν μπορεί η Ν.Δ., σε μία πολιτική συγκυρία που ουδείς μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές, να εμφανίζει εικόνα ανοιχτής διάστασης απόψεων. Έτσι ξεκίνησαν όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να επανενεργοποιηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Πειραιώς και της Παναγή Κυριακού και να κλείσει το ανοιχτό εσωκομματικό ρήγμα.
Η Ντ. Μπακογιάννη -που παραδοσιακά έχει σχέση εμπιστοσύνης με τον πρώην πρωθυπουργό, παρά τα «σκαμπανεβάσματα»- βρέθηκε στην πλατεία Μαβίλη, στο γραφείο του Κ. Καραμανλή, για να γεφυρώσει το χάσμα. Κατόπιν τηλεφωνικών -και όχι μόνο- συνεννοήσεων, Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής κατέληξαν σε μία άτυπη «συμφωνία κυρίων» με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα και να είναι όλοι... ευχαριστημένοι: ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανέλαβε την υποχρέωση να... στηρίζει την «κληρονομιά» Καραμανλή και να συμβάλλει διαρκώς στην αποκατάσταση της υστεροφημίας του πρώην πρωθυπουργού, ο δε Κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε να επηρεάσει όλα τα στελέχη της επιρροής του ώστε να στηρίξουν τη γραμμή Μητσοτάκη για εκλογές και καταψήφιση... των πάντων.

Από τον Μεϊμαράκη ως το Βατοπέδι

Κατόπιν αυτής της συμφωνίας, όλα... πήραν τον δρόμο τους: ο Ευ. Μεϊμαράκης πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη για να διαβεβαιώσει, μετά τη συνάντησή τους, ότι «υπάρχει συναντίληψη σε όλα», έστω κι αν κράτησε... μικρό καλάθι για το αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες κάλπες.
Αμέσως μετά, όταν η αθωωτική δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι δημοσιοποιήθηκε, η Ν.Δ. δεν άφησε μόνο του τον Κ. Καραμανλή να «πανηγυρίζει» για την... κατάρρευση της «σκευωρίας» και για «το φως» που «νίκησε το σκοτάδι», αλλά εξέδωσε ανακοίνωση εμφανίζοντας την απόφαση ως «δικαίωση» όχι μόνο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά του κόμματος συνολικά.
Ταυτόχρονα, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη φρόντιζαν να... πάρουν πίσω δηλώσεις του παρελθόντος, ώστε να φιλοτεχνήσουν εικόνα ενότητας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για «λάσπη» και αφιέρωσε την δικαστική απόφαση στον Γ. Αγγέλου, πρώην διευθυντή του γραφείου του Κ. Καραμανλή, που απεβίωσε πρόωρα έπειτα από σκληρή μάχη με την επάρατο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη, τον Ιούνιο του 2010, αποφαινόταν στον «Αδέσμευτο Τύπο» πως «κατά τη γνώμη της ήταν σκάνδαλο» (σ.σ.: η υπόθεση του Βατοπεδίου) και εκτιμούσε ότι «από τις ανταλλαγές σίγουρα κάποιοι έβγαλαν χρήματα».

Ανοίγουν παλιές πληγές

Πάντως, παρά τους ομόθυμους και συντονισμένους «γαλάζιους» «πανηγυρισμούς» για τη δικαστική απόφαση, τα εσωκομματικά τραύματα από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχουν ανοίξει ξανά. «Ελπίζω κάποια στελέχη της Ν.Δ. να βρουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη» δήλωσε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της τότε κυβέρνησης και εμπλεκόμενος στην υπόθεση, που πλέον οργανώνει την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Για «ενοχική παράταξη» έκανε λόγο και ο Γ. Βουλγαράκης αφήνοντας αιχμές κατά του Αντ. Σαμαρά, που τον είχε αποδοκιμάσει (όπως και τον Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και τον Αρ. Παυλίδη για άλλη υπόθεση) έξω από τα σκαλιά της Ρηγίλλης, όπου έδρευε τότε το κόμμα της Ν.Δ.
Για την ιστορία, παρά την επικοινωνιακή επιχείρηση εκμετάλλευσης της δικαστικής απόφασης, την περασμένη Τετάρτη αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης από την κατηγορία του δόλου, αλλά ουδόλως απεφάνθη το δικαστήριο σχετικά με τον σκανδαλώδη ή μη χαρακτήρα των ανταλλαγών. Αντιθέτως, από τη δίκη είχαν εξαιρεθεί τα τότε κυβερνητικά στελέχη, καθώς καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής από τον Κ. Καραμανλή το 2009.
Συν τοις άλλοις, ένας βασικός μάρτυρας κατηγορίας, που είχε καταγγείλει δημοσίως «πολιτικές παρεμβάσεις» για τις ανταλλαγές, δεν πήρε μέρος στη δίκη λόγω θανάτου: ο λόγος για την πρώην διευθύντρια του τμήματος Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, η οποία είχε κατονομάσει πολιτικούς που είχαν παρέμβει για να «διευκολυνθούν» οι ανταλλαγές παρόχθιων εκτάσεων της Βιστωνίδας με... ολυμπιακά -και άλλα- «φιλέτα» του Δημοσίου...
Μελιγγώνης Γιώργος
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: