15 Οκτωβρίου 2017

Σαμοθράκη - Για την προστασία του Δάσους Μαρτίνη


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κο ΠΕΤΡΟΎΔΑ

Σαμοθράκη 27-10-2008
Κύριε Δήμαρχε

Παρά την από 25-10-07 Δ.Α.Δ. 8/2007  “ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ” του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Προστασίας Δασών ΑΡ.ΠΡΩΤ. 9973/07 που αφορούσε το δημόσιο δάσος Μαρτίνη και που σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης  «ότι είναι απαραίτητο από το δάσος Μαρτίνη, που προορίζεται για φυσική προστασία αλλά και λόγους αισθητικούς και εξωραϊσμού να απομακρυνθεί η βόσκηση για να επιτευχθεί η φυσική αναγέννηση του αυτοφυούς δάσους», διαπιστώνουμε ότι μέχρις και σήμερα σε καμία σχετική ενέργεια δεν έχει προβεί το δασαρχείο.

Η κατάσταση σύμφωνα και με τις πρόσφατες επισκέψεις μας στην συγκεκριμένη περιοχή, καταδείχνει ότι όχι μόνο φυσική αναγέννηση του δάσους δεν υφίσταται, αλλά αντίθετα, το δάσος εξαιτίας της ασύδοτης και χωρίς κανέναν έλεγχο υπερβόσκησης τείνει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εξαφάνιση!

Επειδή κύριε δήμαρχε όταν ζητήθηκε η γνωμοδότησή σας από το δασαρχείο απαιτήσατε τότε «όχι μόνο την απαγόρευση της βόσκησης στο εν λόγω δάσος αλλά και την δραστική εφαρμογή της απαγόρευσης», σας ζητάμε σήμερα οι φορείς που προσυπογράφουμε το παρόν υπόμνημα – αίτημα, να απαιτήσετε από την Δ/νση Δασών Ν. Έ-βρου, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγκεκριμένης Δ.Α.Δ. 8/2007 του Δασαρχείου Αλεξ/πολης, ως ο νόμος ορίζει.

κ. Δήμαρχε σας ζητάμε:
-          Να φέρετε σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου την εξέλιξη αυτού του  θέματος,
-          να αποστείλετε νέα ανάλογη επιστολή προς το τη Δ/νση Δασών Ν. Έβρου που να ζητάτε την εφαρμογή της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ και να κοινοποιήσετε την επιστολή σας αυτή και προς τον κ. Νομάρχη,
-        να μας κοινοποιήσετε αντίγραφο της επιστολής σας και να μας ενημερώνετε σχετικά για κάθε εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο σχετικό υπόμνημά μας της 3-11-07 με αφορμή την ημερίδα για την κτηνοτροφία στο νησί μας, δηλώναμε κατηγορηματικά την θέλησή μας να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα νομοθεσία, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς επίσης και κάθε άλλο πρόσφορο μέσον, προκειμένου να σωθεί το δάσος Μαρτίνη και συγχρόνως να μπουν συναινετικοί όροι για την έναρμόνιση της κτηνοτροφίας μας με το γενικότερο συμφέρον της οικονομίας, της αισθητικής του νησιού μας και της αειφόρου ανάπτυξής του.

Η Σαμοθράκη το αξίζει, μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει πράσινη, για το συμφέρον όλων των κατοίκων της και όλης της ευρύτερης  περιοχής.

Με εκτίμηση

  1. Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης
  2. Οικολογική Εταιρεία Έβρου,
  3. Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Σαμοθράκης..
.................................................................

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Τη Δευτέρα 27-10-08 έγινε συνάντηση του Δήμαρχου Σαμοθράκης με αντιπροσωπεία από πέντε συλλόγους του νησιού με θέμα την προστασία του δημόσιου δάσους Μαρτίνη. Οι εκπρόσωποι των φορέων (κ.κ. Παπαγιαννάκης Σάββας, Λαζανδρέας Νικόλαος και Σπιτάλας Βασίλης), επέδωσαν στον κ. Πετρούδα παρουσία του αντιδημάρχου κ. Χανού Υπόμνημα, ζητώντας από τον δήμαρχο να απαιτήσει από τον κ. Νομάρχη και τη Δ/νση Δασών Έβρου, την εφαρμογή της σχετικής "απόφασης απαγόρευσης" του Δασαρχείου Αλεξ/πολης Δ.Α.Δ. 25-10-07.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο πανέμορφο «κάποτε» αυτό δάσος, στο οποίο η βόσκηση παρά την απόφαση απαγόρευσης είναι ασύδοτη. Τα κατσίκια μπαινοβγαίνουν στο δάσος ανεξέλεγκτα, τρώνε ότι μπορούν να φτάσουν σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, τρώνε τον φλοιό τους, εξαφανίζουν κάθε νέο βλαστάρι που φυτρώνει και τελευταία μη βρίσκοντας άλλη τροφή σκάβουν και καταστρέφουν τις ρίζες των γερασμένων πλέον δέντρων! Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μέλλον του Δάσους Μαρτίνη είναι προδιαγεγραμμένο! Η κατά-στροφή και η εξαφάνισή του με όλες τις τραγικές συνεπακόλουθες συνέπειες σ’ ολόκληρο το νησί είναι αναπόφευκτες!

Το δάσος Μαρτίνη είναι από τις πρώτες κιόλας εικόνες που συναντά ο επισκέπτης όταν το πλοίο προσεγγίζει το νησί και είναι ο συνήθης χώρος μέσα από τον οποίο διέρχονται οι φυσιολάτρες επισκέπτες του στην ανάβασή τους προς την κορυφή!.

Ο κ. Πετρούδας και ο αντιδήμαρχος κ. Χανός, συμφώνησαν απόλυτα με το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα του υπομνήματος και δεσμεύτηκαν στη λήψη μέτρων.

Έτσι, το θέμα θα φέρει ο άμεσα ο κ. δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, θα σταλούν  εντός των ημερών οι σχετικές επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα υπάρχει στο εξής μια συνεχής αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό του δήμου με τους φορείς.

Τέλος, ο κ. Πετρούδας, με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία των φορέων για τη σωτηρία του δάσους, κατέθεσε τη γενικότερη επιθυμία του να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία του νησιού και οι φορείς του ώστε να συμβάλλουν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων του, όπως είναι σήμερα το εκρηκτικό πλέον πρόβλημα των σκουπιδιών.

Σπιτάλας Βασίλης

Συνημμένα
  1. Το ψήφισμα,
  2. Φωτό από τη συνάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: