8 Μαρτίου 2021

Μέρα της γυναίκας σήμερα; Mόνο της γυναίκας;


Ημέρα της γυναίκας σήμερα; ΝΑΙ!

Μεγάλο λάθος θα έλεγα αν έτσι την αντιλαμβανόμαστε!
Όταν αναβαθμίζεται η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ποιοι ευεργετούνται;
- Στην ιστορία της ανθρωπότητας η θέση της γυναίκας σ' αυτήν, έδειχνε και δείχνει το επίπεδο του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών σ' αυτήν την κοινωνία.
- Τα αιτήματα για την ισότητα της γυναίκας με τους άνδρες στους θεσμούς, στην εργασία, στις κοινωνικές παροχές κ.ά.
δεν αφορούν μόνον τις ίδιες τις γυναίκες, ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία, την οικογένεια και τις ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις.
- Πέρασαν χιλιάδες χρόνια για να γίνει επιτέλους κατανοητό (μέσα από την ίδια τη ζωή και την εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής), ότι δεν είναι ίδιες οι γυναίκες με τους άνδρες, αλλά θα πρέπει να είναι ίσες και μάλιστα περισσότερο στις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες.
- Τώρα με την "πανδημία", με την κοινωνία σε κρίση με (σχολεία κλειστά, αύξηση της ανεργίας, περιορισμένες μετακινήσεις, μειωμένες κοινωνικές παροχές, τραγική μείωση των οικογενειακών πόρων), γίνονται καθημερινά ακόμη πιο έντονες οι ελλείψεις σε υποδομές παιδικών σταθμών, υγείας, πρόνοιας, ψυχολογικής στήριξης και πρόληψης.
- Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ¨φεμινιστικό κίνημα" που έβλεπε παλιότερα το πρόβλημα της γυναίκας να είναι ο άνδρας, (όχι σε όλα τα κινήματα των γυναικών), ήταν λάθος! Λάθος ήταν επίσης και η αντίληψη στους άνδρες, ότι η αναβάθμιση της γυναίκας στην κοινωνία θα ήταν σε βάρος των δικαιωμάτων των ανδρών!

Είναι μάγκας !!!
* Κοινό λοιπόν συμφέρον όλων των πολιτών και κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι ένας. Περισσότερη δημοκρατία στην κοινωνία και ανάγκη να υπάρξουν κοινές διεκδικήσεις, και παρεμβάσεις και κοινοί αγώνες των γυναικών και των ανδρών για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Όμως επιμένω, ότι το κυριότερο όλων είναι εμείς οι άνδρες να δούμε το "γυναικείο ζήτημα" και σαν δικό μας ζήτημα και μάλιστα μέσα και από το δικό μας συμφέρον!
Μαζί με τις γυναίκες λοιπόν και όχι μόνο στα λόγια . . .
Κυρίες μου συγχωρήστε με, σήμερα είναι η "δική σας μέρα" αλλά πιστέψτε με, θα πρέπει να γίνουν τα αιτήματά σας και οι διεκδικήσεις σας και δική μας υπόθεση, των ανδρών είναι υπόθεση όλων των κοινωνιών! Αυτές τις θέσεις μου τις πιστεύω και τις στηρίζω χρόνια τώρα!

Σπιτάλας Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: