22 Σεπτεμβρίου 2013

Αρρώστησαν τον ιαματικό τουρισμό για να ξεπουλήσουν τις πηγές



Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τις αποκρατικοποιήσεις και σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και η εκχώρηση των ιαματικών πηγών στο ΤΑΙΠΕΔ, έρευνα του ΕΚΚΕ έρχεται να καταδείξει ότι ένα καλύτερο μοντέλο αξιοποίησής τους μπορεί να αποφέρει έσοδα, χωρίς την εκποίηση των υποδομών, αφού υπάρχουν καλά παραδείγματα διαχείρισής τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ούτως ή άλλως, ο ιαματικός τουρισμός συνιστά μια από τις μορφές που μπορούν όχι μόνο να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν, αλλά και να συνεισφέρουν στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο που οι γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία) έχουν επενδύσει στον ιαματικό τουρισμό και τον έχουν εντάξει στον εναλλακτικό ιατρικό τουρισμό.
Σημαντικά στοιχεία, προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, που με βάση την επισκεψιμότητα σε ιαματικές πηγές ανά τη χώρα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας των πηγών, αλλά και το κατά πόσον οι περικοπές από τα ασφαλιστικά ταμεία επηρέασαν τις επισκέψεις.

Κρίση - περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία μείωσαν τους επισκέπτες στα ιαματικά λουτρά
Η έρευνα αναφέρεται στην περίοδο 2005-2012 και αναφέρει ότι μεταξύ των ετών 2005‐2009 υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση εισιτηρίων (17,3% από 2005 έως το 2009). Ωστόσο, το 2010 σημειώνεται πτώση της επισκεψιμότητας σε ιαματικές πηγές κατά 11% έναντι του 2009. 
Αυτή η πτωτική πορεία συνεχίζεται και το 2011, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια σε ετήσια βάση να υστερούν πλέον κατά 19,8% ακόμη και έναντι του 2005. Κατά το 2012 παρατηρείται περαιτέρω δραματική μείωση του συνολικού αριθμού εισιτηρίων, τα οποία ανέρχονται μόλις στο 55% των εισιτηρίων του 2011 και στο 37,68% των εισιτηρίων του 2009.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του ΕΚΚΕ η πτωτική πορεία στο αριθμό των εισιτηρίων των λουτρικών μονάδων αποδίδεται κυρίως στις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους και αφορούν: α) μείωση των εγκρινόμενων αιτήσεων, β) μείωση της χρονικής διάρκειας εγκρινόμενης θεραπείας, γ) αποκλεισμό πιθανών επισκεπτών των λουτρικών μονάδων από άλλες γεωγραφικές περιοχές και δ) εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών.
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι περικοπές, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, είχαν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολυδιαφημισμένες ιαματικές πηγές, όπως η Αιδηψός. Επειδή η έρευνα του ΕΚΚΕ στηρίζεται στη γεωγραφική κατανομή ανά Περιφέρεια, πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2012 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, δηλαδή των λουτρικών μονάδων της Αιδηψού, παρουσίασε περαιτέρω μείωση επισκεπτών πραγματοποιώντας εισιτήρια που εκπροσωπούν μόλις το 32% των αντίστοιχων του 2011 και το 16,9% του 2009.
Αποδίδει η εξωστρέφεια στις ιαματικές πηγές της Κ. Μακεδονίας
Πιο συγκρατημένη πτώση στην επισκεψιμότητα σημείωσαν οι ιαματικές πηγές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 2012 τα εισιτήρια εκπροσωπούσαν το 71,3% των αντίστοιχων του 2011 και το 60,8% του 2009. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η συγκρατημένη πτώση οφείλεται στη διαφορετική στρατηγική προσέλκυσης που διατήρησαν οι δημοτικές μονάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αντί να παραμείνουν εξαρτημένες από τις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία, που διέθεταν περιορισμένο προϋπολογισμό για τις λουτροθεραπείες, οι συγκεκριμένες μονάδες κατόρθωσαν να προσελκύσουν ένα νέο τμήμα επισκεπτών, κυρίως τουριστών από το εξωτερικό. Παράλληλα συγκράτησαν αντί να αυξήσουν την τιμή του εισιτηρίου.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ανά κατηγορία φορέα εκμετάλλευσης (δημόσιο ή ιδιωτικό) για την περίοδο 2005‐2012 οι δημοτικές επιχειρήσεις συνεισέφεραν κατά μέσο όρο τα μισά εισιτήρια σε πανελλαδική βάση (49,87%). Μάλιστα η ποσοστιαία αναλογία τους αυξάνει με την πάροδο των ετών και έτσι το 45,74% του 2005 αυξάνεται σε 67,98% κατά το 2012. Όσο για την πτωτική πορεία της επισκεψιμότητας, αυτή αγγίζει και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (πλην Αιδηψού), όπου η σύγκριση μεταξύ 2009 και 2012 δείχνουν πτώση 64%, ενώ, εάν συμπεριληφθεί και η Αιδηψός, η πτώση ξεπερνά το 87%. Ακόμη και αν η εξήγηση είναι πολύ πιο σύνθετη, να τονίσουμε ότι το εισιτήριο σε ιδιωτική ιαματική μονάδα κοστίζει 15 ευρώ και σε δημόσια είναι στη μισή τιμή.
Απαραίτητη η αναγνώριση της υδροθεραπείας ως φροντίδα υγείας
«Πρέπει να γίνει κατανοητό στο υπουργείο Υγείας ότι ο ιαματικός τουρισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού υγείας, γιατί η Ελλάδα διαθέτει έναν τεράστιο υδάτινο πλούτο, που δεν τον αξιοποιεί ούτε καν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» σχολιάζει στην «Α» ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρέπει να αναγνωρίσει την υδροθεραπεία ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχουν καλά παραδείγματα διαχείρισης ιαματικών πηγών από τους δήμους αλλά υπογραμμίζει ότι «στην περίπτωση που μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις υποδομές, θα πρέπει να
είναι ανοικτή σε συνέργειες».

ΑΥΓΗ 22-9-13 http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: