29 Ιανουαρίου 2014

Αγώνας για τη Ζωή, τη Διατροφή, τους Σπόρους μας!


www.biozo.gr [email@biozo.com]Παράγουμε, Διακινούμε, Χαρίζουμε είτε Ανταλλάσσουμε Παραδοσιακούς Σπόρους, για την Σωστή μας Διατροφή και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας!
Save_Our_SeedsΤο Ευρωπαϊκό σύστημα, δούρειος ίππος για τις παγκόσμιες εταιρίες σπόρων, θέλει ν’ απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών, με κύριο επιχείρημα ότι στόχος είναι η υψηλή παραγωγικότητα και η δήθεν «ασφάλεια» του καταναλωτή!
Μπροστά στα κέρδη των παγκόσμιων εταιριών η ΕΕ προσπαθεί να στείλει τη σωστή Διατροφή των Καταναλωτών και τη Βιοποικιλότητα στον καιάδα.
Έρχεται δε και η πλήρης καταστροφή της φυσικής επίσημης βιολογικής γεωργίας μετά την υποχρεωτική της υποταγή στη βιομηχανία σπόρων.
Εμείς Συνεχίζουμε να Κρατάμε και να Υπερασπίζουμε τους Σπόρους μας Αναπτύσσοντας το Δικό μας Σύστημα Φυσικής Γεωργίας!
Εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών, μικροκαλλιεργητών, διατηρητών παλαιών ποικιλιών και κηπουρών, εξέδωσαν ανακοίνωση στις αρχές Δεκεμβρίου ’13 και ανακοίνωσαν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τον προτεινόμενο νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποχρεωτική εφαρμογή Save_Our_Seedsαπό όλες τις χώρες μέλη,  που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό (σπόροι κ.λπ.)[2013/0137(COD)]. Ο κανονισμός  προτάθηκε το Μάϊο 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί σε μερικές μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι οργανώσεις διατύπωσαν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατροφική κυριαρχία των παγκόσμιων εταιριών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατροφική ασφάλεια για την υγεία και την ελευθερία επιλογής των ευρωπαίων πολιτών.
Οι οργανώσεις μεταξύ των άλλων απαίτησαν:
«Οι αγρότες και οι άλλοι καλλιεργητές, δεν πρέπει να υποχρεωθούν να αγοράζουν σπόρους ή άλλο «φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό» από εμπορικούς προμηθευτές. Κάθε νομοθεσία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των αγροτών, των άλλων καλλιεργητών και όλων των συλλογικοτήτων, να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστές οι διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους (ITPGRFA).
Save_Our_SeedsΤα πρότυπα που τίθενται από τη βιομηχανία σπόρων δεν πρέπει να υιοθετηθούν ως βάση για ολόκληρη την αγορά σπόρων και φυτών. Προϋποθέτουν τεχνικούς και νομικούς ορισμούς στους οποίους τα φυσιολογικά φυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της βιοποικιλότητας.
Τα φυτά που μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν, δεν πρέπει να υπόκεινται σε υποχρεωτική εγγραφή της ποικιλίας ή σε πιστοποίηση των σπόρων και των φυτών. Η βιοποικιλότητα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα εμπορικά συμφέροντα καθώς πρόκειται για Δημόσιο Αγαθό όπως είναι το νερό...»
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ (FAO), η ανθρωπότητα έχει χάσει το 75% της αγροτικής της βιοποικιλότητας. Ήλθε λοιπόν η ώρα για την Κοινωνία των Πολιτών να συσπειρωθεί για να απελευθερώσει τις πολύτιμες παλιές ποικιλίες από τις απαγορεύσεις. Είναι οι μόνες που εγγυώνται στην ανθρωπότητα ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα δώρα της γεωργικής βιοποικιλότητας, δηλαδή τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζεί σωστά. Γι αυτό εμείς
Παράγουμε, Διακινούμε, Χαρίζουμε είτε Ανταλλάσσουμε Παραδοσιακούς Σπόρους, για την Σωστή μας Διατροφή και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας!
Δείτε επίσης:
Save_Our_Seeds
Από τον κ. Χαρίτωνα Χιντήρογλου, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ πήραμε την ακόλουθη επιστολή (28-1-14):
Στα «ΟΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ & ΣΠΕΡΜΑΠΟΘΗΚΩΝ» λέμε ΝΑΙ
Φτάσαμε τελικά στην εποχή όπου στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών κάποια κέντρα εξουσίας του παγκόσμιου χωριού μας, επιδιώκουν με κάθε δυνατό τρόπο να ελέγξουν την παραγωγή, την εμπορία και την πώληση κάθε λογίς φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Μαθαίνω ακόμα πως στόχος τους είναι οι κανονισμοί να ισχύσουν ακόμα και τα αγριολούλουδα. Οι προσπάθειες αυτές δεν εγκυμονούν απλώς κινδύνους απώλειας της βιοποικιλότητας, κάτι που έχει επανειλημμένως επισημανθεί ως ζήτημα μείζονος σημασίας παγκοσμίως (Συνθήκη του RIO 1992), αλλά και της διαμόρφωσης κλίματος επιτάχυνσης ενός αναμενόμενου επισιτιστικού σπασμού στην ανθρωπότητα. Γιατί τελικά τον ολοένα αυξανόμενο υπερπληθυσμό του πλανήτη, σε ένα σύστημα με υπέρμετρες δυνατότητες αυτοενημέρωσης και εν τέλει αυτοοργάνωσης, μόνο με ένα τρόπο μπορούν να τον ελέγξουν. Και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν του ελέγχου της διακίνησης των τροφίμων. Τα σενάρια της υπεραξίας των σπόρων – σπερμάτων έχουν αποτελέσει σταθερή αξία σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ. Κάποιοι τα είχαν φανταστεί και κάποιοι άλλοι τώρα θέλουν να τα εφαρμόσουν.
Η υπεραξία, όμως, παραμένει υπεραξία εφόσον γνωρίζεις να τη χρησιμοποιείς. Η χώρας μας έχοντας αποδεδειγμένα χαρακτηριστεί ως σημείο υψηλής ενδημικής βιοποικιλότητας οφείλει να αντιδράσει σε κάθε λογίς φορμαλιστικές εγκυκλίους διακίνησης του φυσικού μας πλούτου.
Η χώρας μας εξαιτίας της ιστορίας της και των χαρακτηριστικών γεωκλιματικών  της συνθηκών διαθέτει μια τεράστια υπεραξία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, την οποία ακόμα δεν έχει αξιοποιήσει. Και δεν την έχει αξιοποιήσει όχι μόνο ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης αλλά ούτε καν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διεθνείς συναλλαγές της διεθνούς διπλωματίας. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κέντρο προμήθεια σπόρων – σπερμάτων και κάθε λογίς πολλαπλασιαστικού φυτικού προϊόντος έτσι επειδή είναι πρωτογενής παραγωγός. Είναι πρωτογενής παραγωγός με υψηλής προστιθέμενης αξίας αρχέγονου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Η Ελλάδα οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά της αναφορικά με την εγχώρια βιοποικιλότητά της. Οφείλει ακόμα και την ύστατη στιγμή να σηκώσει μαζί όλους τους άλλους λαούς τη σημαία της ανυπακοής στα κελεύσματα των φορμαλιστών της βιολογικής ποικιλότητας.
Σε μια τέτοια ύπουλη πρακτική κάθε πολίτης εφόσον θέλει μπορεί να ακολουθήσει τη συμβουλή της γιαγιάς.
Μάθετε στα παιδιάς σας να μαζεύουν σπόρους. Να γίνουν συλλέκτες σπόρων - σπερμάτων. Να διατηρούν και να φροντίζουν έστω και σαν παιχνίδι μια γλάστρα παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών μέχρι του σταδίου της συλλογής των σπόρων - σπερμάτων. Δείξτε τους την αξία της γέννησης και της ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα κατανοήσουν την αξία και την υπεραξία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Αλλά και εμείς οι γονείς μπορούμε να διατηρούμε λίγους σπόρους στο σπίτι μας, όπως έκανε η γιαγιά. Τα βαζάκια της στο φανάρι ή στα στεγνά ντουλάπια της αποθήκης έρχονται στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ήταν φυλαγμένοι μέσα σε ξύλινα κουτάκια ή και σε σπιρτόκουτα (εκείνα τα ξύλινα). Ενημερωθείτε για το ζήτημα και συμμετέχετε στο νέο κίνημα. Σιωπηρά αλλά δυναμικά. Στα «ΟΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ & ΣΠΕΡΜΑΠΟΘΗΚΩΝ» λέμε ΝΑΙ. Διαδώστε το.
Χαρίτων Σαλ Χιντήρογλου
Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: