26 Μαρτίου 2014

Ζητείται λύση για την ΚΥΔΕΠ


Το θέμα αξιοποίησης του χώρου των παλιών αποθηκών της ΚΥΔΕΠ επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης της Παρασκευής ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης. Ο κ. Λασκαράκης τόνισε την ανάγκη σύνταξης της πράξης εφαρμογής για το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο, ωστόσο, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόσφορη λύση ώστε να αποκτήσει ο δήμος τον ζωτικό αυτό χώρο. Ο κ. Λασκαράκης, με την ερώτησή του, ζητά να ολοκληρωθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού και να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες η εισφορά σε γη και χρήμα υπέρ του Δήμου, όπως αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα,  ζητά την διαπραγμάτευση με τον ΟΣΕ, πριν την εκποίηση της περιουσίας του και την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, μια και αυτό υπερβαίνει την αποφασιστική αρμοδιότητα του Δημάρχου.
Υπενθυμίζεται πως με προεδρικό διάταγμα του 2011 ο χώρος των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ αποχαρακτηρίστηκε από «δημοτική αγορά» σε «κεντρικές λειτουργίες», δηλαδή σε οικοδομήσιμη έκταση. Τότε, στο δήμαρχο είχε προταθεί, από τον κ. Λασκαράκη να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του αποχαρακτηρισμού που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και την επαναφορά του καθεστώτος της κοινωφελούς χρήσης του χώρου σαν δημοτική και λαϊκή αγορά, όπως προβλέπονταν από το ΓΠΣ του 1989. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει και η σύνταξη της πράξης εφαρμογής  για την οριστικοποίηση της ένταξης του χώρου εντός του σχεδίου πόλης,  με την καταβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη και χρήμα, με την οποία ο Δήμος θα γίνει κύριος του 60% των αποθηκών, η αξία του οποίου στη συνέχεια θα μπορούσε να συμψηφισθεί   για την εξαγορά ή την ανταλλαγή του υπολοίπου 40%, με άλλη δημοτική έκταση ίσης αξίας.
Στην απάντησή του ο κ. Λαμπάκης πρόβαλλε τις απαιτήσεις που θα εγείρει ο ΟΣΕ, ο οποίος, όπως είπε «διεκδικεί μέχρι και το Εγνατία» κι εκτίμησε πως «θα διεκδικήσει ό,τι δικαιούται, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάσεων που έχει στο χώρο των αποθηκών».
Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε πως η αλλαγή χρήσης του χώρου από κοινωφελείς χρήσεις σε κεντρικές λειτουργίες δεν αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευσή του από το δήμο. Ακόμη, ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος, όπως είπε συμβουλεύτηκε τους ειδικούς για το θέμα επιστήμονες του δήμου, υπάρχει ζήτημα με την απαλλοτρίωση, καθώς ακόμη κι αν προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση, θα βρισκόταν να χρωστά στον ΟΣΕ έκταση 9 στρεμμάτων ως αντάλλαγμα. Μάλιστα, σημείωσε πως σε επαφές που είχε με τους δύο σημερινούς ιδιοκτήτες των αποθηκών, δεν προέκυψε κανένα παράθυρο συμφωνίας.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: