29 Ιουνίου 2016

Μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προς την Εθνική Τράπεζα


Στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων κι επιχειρήσεων ΜΜΕ κατά την εξέταση του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ως μάρτυρα, την ίδια ώρα που βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν πολλές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων επιχειρήσεων ΜΜΕ χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις και κατά παρέκκλιση των κανόνων και των συνήθων πρακτικών.

Ο κ. Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι δεν εξυπηρετούνται δάνεια που έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα προς την ΝΔ, ύψους 5 εκατ. ευρώ, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ, ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, παρατηρώντας ότι η Εθνική Τράπεζα είναι σε συζήτηση με τα κόμματα. Παράλληλα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΤΕ, επισήμανε ότι το δάνειο 8,8 εκατ. ευρώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετείται κανονικά, ενώ αυτό των 7 εκατ. ευρώ προς το ΚΚΕ εν μέρει.

Αναφερόμενος στη δανειοδότηση των κομμάτων με ενέχυρο τη μελλοντική τους κρατική χρηματοδότηση, ο Λ. Φραγκιαδάκης σχολίασε ότι «πρέπει να δούμε την περίπτωση αυτή υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούσαν όταν δόθηκαν οι πιστοδοτήσεις», επικαλούμενος ότι εκείνη την περίοδο τα κόμματα του δικομματισμού λάμβαναν ποσοστά γύρω στο 40% το καθένα. Μάλιστα, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η τράπεζα ένιωθε ασφαλής στο να δέχεται ως ενέχυρο χρήματα που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.

"Με τους ίδιους όρους με τις άλλες επιχειρήσεις η δανειοδότηση των επιχειρήσεων ΜΜΕ"
Σχετικά με τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ο Λ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι ανέρχονται στο ύψος των 430 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας παρατήρησε ότι τα δάνεια δόθηκαν στις επιχειρήσεις ΜΜΕ με βάση τους ίδιους όρους σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις, καθώς οι θετικές εξασφαλίσεις είναι στο 35% δηλαδή στον μέσο όρο των όσων ισχύουν γενικά, ενώ εξίσου κοντά στο μέσο όρο είναι και το ποσοστό 45% της ληξιπροθεσμίας των δανείων.

Αντίστοιχα στοιχεία για την δανειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις κατέθεσε κι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ο οποίος τόνισε ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις ΜΜΕ παρουσιάζουν από 50% ως 90% κίνδυνο. Μάλιστα, ο Σπ. Λάππας επισήμανε ότι τα δάνεια προς τον Πήγασος είναι κατά 88% ακάλυπτα, προς τον ΔΟΛ κατά 70% και προς τον ΣΤΑΡ κατά 82%.

Ο Λ. Φραγκιαδάκης ισχυρίστηκε ότι η πιστοδότηση περνά από πολλαπλά επίπεδα και δεν είναι αποτέλεσμα επιλογών μερικών ανθρώπων, ενώ σχετικά με την στάση της τράπεζας απέναντι σε μια επιχείρηση της οποίας η οικονομική πορεία δεν είναι καλή, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σχολίασε ότι η πολιτική της Τράπεζας δεν είναι «να τραβήξει το σωληνάκι», αλλά να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει το δάνειο και να λάβει περισσότερες εξασφαλίσεις.

Ο Λ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι δεν έχουν δοθεί δάνεια για την αναχρηματοδότηση τόκων, παρά μόνο «σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις», αν κι οι βουλευτές παράθεσαν συγκεκριμένα σχετικά παραδείγματα για το αντίθετο. Επίσης σημείωσε ότι οι διαφημίσεις της τράπεζας που δίνονται στα ΜΜΕ υπακούουν σε διαφορετική επιχειρηματική λογική κι ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν γίνει συμψηφισμοί με δάνεια. Για το μείζον ζήτημα της χαμηλής αξίας των ενέχυρων που δίνουν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ έναντι των δανείων, παρατήρησε ότι η εξέταση της αξίας του ενέχυρου εξαρτάται από την χρονική στιγμή της παροχής του δανείου.

«Μπάλα στην εξέδρα» από την ΝΔ με αναφορά στην «Αυγή»
Παράλληλα, η ΝΔ, επιχειρώντας να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και μεταθέσει την συζήτηση από τα δικά της μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναφέρθηκε στα δάνεια που έχουν λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή». Ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ανεπαρκή ενέχυρα, ενώ υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του δανείου της «Αυγής» περιλάμβανε συμψηφισμό τόκων με διαφημιστική δαπάνη. Ο Ν. Μηταράκης έθεσε ακόμα το ζήτημα του 2,93% των μετοχών της «Αυγής» που ανήκουν σε κυπριακή «off-shore» αναρωτώμενος αν κρύβεται από πίσω της πολιτικό πρόσωπο.
Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας πάντως διαβεβαίωσε ότι το δάνειο 900,000 ευρώ προς την «Αυγή» εξυπηρετείται, ενώ για το δάνειο που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το negative pledge του κτιρίου της πλατείας Κουμουνδούρου.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: