9 Ιουλίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ - Την Δευτέρα ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος

                

Τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι θέσεις και οι προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού, στάλθηκαν χθες στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος. Πλέον, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 11/7 ο προσυνεδριακός διάλογος.
Παρ' όλα αυτά, δεν έχει οριστεί, ακόμη, ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, αν και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί, πάντως, σύντομα από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με το πρόγραμμα των ταξιδιών του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη διαθεσιμότητα του γηπέδου του Τάε Κβον Ντο, στο οποίο έχουν διεξαχθεί όλα τα συνέδρια του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, ανοιχτή παραμένει και η ημερομηνία για την τελική αποστολή των λιστών των Ο.Μ., καθώς αυτή προσδιορίζεται ακριβώς δύο μήνες πριν από την έναρξη του συνεδρίου.
Το κείμενο των θέσεων και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό -έπειτα από περιορισμένες προσθήκες- εγκρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο Κυριακές, ύστερα από την προετοιμασία που έγινε στις δύο αρμόδιες επιτροπές (θέσεων και καταστατικού). Αντίστοιχες προσθήκες και τροποποιήσεις θα γίνουν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο και το συνέδριο έως ότου εγκριθούν οριστικά από το σώμα των συνέδρων και γίνουν επίσημα κείμενα του κόμματος.

Εξαντλητικός απολογισμός

Στο κείμενο των θέσεων περιγράφεται αναλυτικά η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015, η περίοδος της πρώτης διακυβέρνησης, της διαπραγμάτευσης, του δημοψηφίσματος, του συμβιβασμού, της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου, της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, περιλαμβάνονται τα θετικά στοιχεία και οι αδυναμίες της έως τώρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ασκείται κριτική και χαράζεται η μελλοντική πορεία με 26 προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμαχίες που εναντιώνονται στον νεοφιλελευθερισμό

Για την “Αριστερά στον 21ο αιώνα«, τη διεθνή κατάσταση και την Ευρώπη που βρίσκεται “σε σταυροδρόμι», τονίζεται ότι “οι εξελίξεις των τριών τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την έκταση και το βάθος της ευρωπαϊκής κρίσης« και σημειώνεται ότι »η θέση του συνεδρίου για την επανίδρυση της Ε.Ε. παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη".
Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για ανανέωση και οικοδόμηση νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στον κόσμο. «Με τα σημερινά δεδομένα, κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η αποτελεσματική οργάνωση και συνεργασία των δυνάμεων που συμμετέχουν ή παρακολουθούν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο διάλογος και η συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους, καθώς και με εκείνα τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που δεν ανέχονται πλέον την ηγεμόνευσή τους από τον νεοφιλελευθερισμό και αντιστέκονται στη λιτότητα και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει» αναφέρεται και συμπληρώνεται ότι «Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει εμπράκτως να συμβάλει σε έναν 'πανευρωπαϊκό συνασπισμό κατά της κοινωνικής καταστροφής', που δεν θα οικοδομηθεί μέσα από μόνο ένα μέτωπο, το οικονομικοκοινωνικό, αλλά και άλλα μέτωπα, όπως του αντιρατσισμού, του αντιμιλιταρισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της οικολογίας».

Κόμμα εκφραστής του νέου ριζοσπαστικού προοδευτικού πόλου

Στο σκέλος της κομματικής λειτουργίας γίνεται εκτενής αναφορά σε “ένα κόμμα ενεργών πολιτών, έκφραση αγωνιών και ελπίδων της κοινωνίας", “ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς, που θα μπορεί να μαθαίνει από τους αγώνες της κοινωνίας, να συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία αυτών των αγώνων και να τα μετατρέπει σε κομμάτι της συλλογικής διάνοιας, με λειτουργία που δεν θα μετατρέπει τις δυνάμεις μας σε εσωτερικούς μηχανισμούς πίεσης ή προσωπικούς στρατούς κυβερνητικών στελεχών”.
Υπογραμμίζεται δε η ανάγκη για οργανωτική και πολιτική αυτονομία από την κυβέρνηση και το κράτος και η σημασία να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον “νέο κοινωνικό-πολιτικό-πολιτισμικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό πόλο που διαμορφώνεται απέναντι στις δυνάμεις τού μεγάλου κεφαλαίου των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών εκμεταλλευτικών δεδομένων".

Πρόγραμμα για απεγκλωβισμό από τις αιτίες του Μνημονίου

Σε ό,τι αφορά το “αριστερό πρόγραμμα« και τον “απεγκλωβισμό από τις αιτίες που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “καλείται να αποδείξει και προγραμματικά ότι, ακόμα και στο δυσκολότερο και το πιο ασφυκτικό περιβάλλον, η άσκηση αριστερής πολιτικής είναι δυνατή". Καλείται δε “να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα τριετίας, δηλαδή μέχρι το επόμενο συνέδριό του, που χρονικά συμπίπτει περίπου με τη διάρκεια της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές”, με πρώτο μέλημά του την αναστροφή της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με όσο δυνατό υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό

Σε ό,τι αφορά το καταστατικό, υπάρχουν μόνο οκτώ βασικές αλλαγές που προτείνονται, με δεδομένο ότι η βασική στόχευση ήταν η συζήτηση να επικεντρωθεί στις θέσεις, μια και η κατάσταση και οι κυβερνητικές ευθύνες που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή προτείνει στα μέλη του κόμματος να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017 έκτακτο καταστατικό συνέδριο.
Συγκεκριμένα, προτείνεται ανώτατος αριθμός μελών για τις Ο.Μ. να μην υπερβαίνει τα 150 μέλη και η διάρθρωση της δομής του κόμματος να είναι σε τέσσερα επίπεδα, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες (Οργάνωση Μελών, Νομαρχιακή, Συνέδριο, Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) την Περιφερειακή Οργάνωση. Ακόμη, προτείνεται να υπάρξει πρόνοια ώστε οι τάσεις να έχουν ανοιχτή και δημόσια λειτουργία, καθώς και να μην αδυνατίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων του κόμματος. Αναφορικά με τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, προτείνεται να συνέρχεται κάθε δύο μήνες και να παίρνουν μέρος με δικαίωμα λόγου οι συντονιστές/τριες των Περιφερειακών Επιτροπών, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Επιπλέον, προτείνεται για τις αιρετές θέσεις να μην μπορούν να τεθούν υποψήφιοι (για μία θητεία) βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν συμπληρώσει αθροιστικά θητείες 10 ετών, εκτός αν προταθούν τουλάχιστον από τα 2/3 των μελών της Ν.Ε. που ανήκουν και με τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών της Κ.Ε. Προτείνεται δε ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας να εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή και προστίθενται και οι βουλευτές στο πλαφόν του 25% των μελών κάθε οργάνου κόμματος, για τον αριθμό στελεχών που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα. Για την εκλογή όλων των βουλευόμενων και μη οργάνων, καθώς των αντιπροσώπων στα συνέδρια ή στις συνδιασκέψεις, ισχύει η γυναικεία ποσόστωση. Αναφέρεται δε ρητά ότι στόχος είναι η ισόποση συμμετοχή των φύλων. Προβλέπεται επίσης ότι ο εκάστοτε γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδίκαια μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και παρακολουθεί με δικαίωμα λόγου την Πολιτική Γραμματεία. Έχουν απαλειφθεί διατάξεις για τις συνιστώσες.
Σε σχέση με τους εσωτερικούς κανονισμούς, ορίζεται ότι το συνέδριο θα ορίσει τον νέο τρόπο συγκρότησης των τμημάτων της Κ.Ε., τους κανόνες για την παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και το γραφείο Τύπου θα συντονίζει και θα αξιοποιεί τις παρεμβάσεις των στελεχών του κόμματος στα ΜΜΕ. Προβλέπεται ακόμη ότι το συνέδριο θα ορίσει κανόνες για την παρουσία στελεχών του κόμματος στα ΜΜΕ και επιτροπή διοικητικής δομής και λειτουργίας, η οποία θα ασχολείται με το οργανόγραμμα του κόμματος, τις επιλογές επαγγελματικών στελεχών, αποσπασμένων, επιστημονικών συνεργατών, με τους διορισμένους από το κόμμα σε δημόσια θέση κ.λπ. και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κόμμα.

* Το κείμενο των θέσεων θα περιλαμβάνεται ως ένθετο στην “Αυγή” της προσεχούς Κυριακής.

Φοίβος Κλαυδιανός
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: