12 Ιουλίου 2016

H Σαμοθράκη μετατρέπεται σε "βραχονησίδα" λόγω της αλόγιστης υπερβόσκησης


Το μεγάλο ζήτημα της υπερβόσκησης στη Σαμοθράκη και στις επιπτώσεις που ήδη έχει στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία του νησιού αναδεικνύει εκ νέου με παρέμβασή του ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας-επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του ΔΠΘ, Γιώργος Κοράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας.

Στη σημερινή κατάσταση της Σαμοθράκης διαπιστώνεται πρωτοφανής περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στον ορεινό και ημιορεινό όγκο, συνέπεια της αλόγιστης και υπέρμετρης ελεύθερης βοσκής.

Έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, το δάσος δεν ανανεώνεται και το δασικό οικοσύστημα καταρρέει εξ αιτίας της υπερβόσκησης. Στη Σαμοθράκη βόσκουν πολύ περισσότερα από 50.000 γιδοπρόβατα, ενώ οι εκτάσεις που βοσκούνται προσφέρονται μόνο για 10.300 μικρές ζωικές μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεξέλεγκτη βόσκηση που παρατηρείται στο νησί, είναι  η βασική αιτία που χάθηκε οριστικά από τη Σαμοθράκη ο σιδερίτης (τσάι του βουνού), που ευδοκιμούσε παλαιότερα στις βραχώδεις περιοχές της.

Τα ενδημικά και ιδιαίτερα σπάνια είδη φυτών που απαντούν μόνο στη Σαμοθράκη τείνουν να εξαφανιστούν αντί να προστατευθούν όπως αρμόζει για το νησί που ως περιοχή αυξημένης προστασίας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura (Φύση 2000). 

Η υπέρμετρη βόσκηση αφανίζει σταδιακά την βλάστηση, με κίνδυνο να μετατραπεί σταδιακά το νησί σε μια μεγάλη βραχονησίδα που δεν προσφέρεται για οικονομική δραστηριότητα.
Είναι κρίμα για τη Σαμοθράκη που ονομάζονταν στην αρχαιότητα Υληέσσα δηλαδή δασώδης.

e-evros

2 σχόλια:

Αθανασιος είπε...

Διαπιστωμενα υπαρχει υπερβοσκηση και το πρασινο στο νησι παει προς εξαφανιση, ομως απο την κτηνοτροφια σημερα, ζουν και συντηρουντε σχεδον τα 2/3 των κατοικων του νησιου. Λεμε πρεπει να ελατωθει η και να καταργηθει η κτηνοτροφια αλλα δε λεμε πως θα συνεχισουν να υπαρχουν αυτοι οι κατοικοι που μονο αυτο εχουν για την επιβιωση τους στο νησι. Πρεπει να ληφθει μεριμνα για αυτους τους ανθρωπους πρωτα και μετα να προχωρησει οποιος εχει την ευθεινη στη ληψη μετρων για τη προστασια της χλωριδας

Ανώνυμος είπε...

εχεις δικιο φιλε Αθανασιε.Εγω θα θεσω μια απορια μονο.Τα επομενα χρονια,γιατι πλεον εφτασε το πληρωμα του χρονου και δε μιλαμε για 10ετιες η τον αλλο αιωνα,θα εξαφανιστει καθε ειδος χλωριδας στη Νησο,τοτε αυτα τα 2/3 που ζουν απ την κτηνοτροφια τι θα κανουν;Δεν αφηνουμε τιποτα για τα παιδια μας,νομιζουμε οτι μας ανηκει μια γη ενα χωραφι ενα βουνο,μια θαλασσα.Μαλλον εμεις ανηκουμε σε αυτα.εμεις θα φυγουμε μια μερα και αυτα θα ειναι ακομα εκει με το απαισιο στιγμα της δικιας μας καταστροφης για να τα θαυμαζουν οι επομενες γενιες.λιγο γραφικο ,μα αυτη ειναι η πραγματικοτητα