30 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ν.ΕΒΡΟΥ - Ανεμογεννήτριες Σαμοθράκης


Θέμα: Αναπτυξιακά – Περιβαλλοντικά ζητήματα Σαμοθράκης

Εν όψει της συνάντησης φορέων και πολιτών της Σαμοθράκης που προγραμματίσθηκε για τις 24/9/2019 με αντικείμενο μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα, καταθέτουμε τις απόψεις μας για όσα μας απασχόλησαν στα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σχέσεις μας με τις συλλογικότητες που συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά
1) Αιολικό πάρκο στα ορεινά του νησιού. Οι απόψεις που καταθέσαμε στην επιτυχημένη συνάντηση της
25/8/2017 για το θέμα αυτό παραμένουν όπως ακριβώς τις διατυπώσαμε. Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές στο νησί στα δυο τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι η Σαμοθράκη ως μικρό νησί με τεράστιο ορεινό δασικό όγκο κατατάσσεται στα ευπαθή οικοσυστήματα που μπορούν να συνυπάρχουν με τα ανθρωπογενή οικοσυστήματα, όμως απορυθμίζονται από την δυσμενή επίδραση των ανθρωπογενών. Αυτό Και μόνο θεωρούμε ότι αρκεί για να διατυπώσει κανείς αρνητική άποψη για έργα όπως το αιολικό πάρκο στο πλέον ορεινό τμήμα της Σαμοθράκης. Θεωρούμε ακόμα ότι και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για εξυπηρέτηση των αναγκών της Σαμοθράκης στην ίδια περιοχή (θέση Αμόνι) θα πρέπει να αποφευχθεί καθότι μπορεί να επιλεχθεί άλλη θέση που δεν φορτίζεται με τα ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο πλέον ορεινό και απρόσιτο τμήμα της Σαμοθράκης. Όσον αφορά την πορεία των αδειών για το αιολικό πάρκο επί του παρόντος υπάρχει μόνο η άδεια της ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας, δεν εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης ούτε ΑΕΠΟ (έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για της Κερασιά.
2) Προστασία του ορεινού δασικού όγκου της Σαμοθράκης. Οι τελευταίες μεγάλες φυσικές καταστροφές στο νησί καθιστούν επίκαιρο το θέμα αυτό. Η οργάνωση μας διαβίβασε έκθεση με τίτλο "Η Σαμοθράκη μετά την τελευταία καταστροφή (11/10/2017)", με πλήθος αποδεκτών μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζουμε αν η Πολιτεία έχει προχωρήσει στην πρόταση μας για εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης και προστασίας όλου του ορεινού δασικού όγκου της Σαμοθράκης. Η απουσία όμως αυτού του σχεδίου διαχειριστικής μελέτης συμβάλει αποφασιστικά στην διαιώνιση της οπισθοδρομικής πορείας της δασικής βλάστησης, της υπερβόσκησης, της αποσάθρωσης και της διάβρωσης των πετρωμάτων. Εάν η Πολιτεία αδρανεί και ως εκ τούτου παραβλέπει την συνταγματική της υποχρέωση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος) τότε ο κάθε πολίτης επικαλούμενος το ίδιο άρθρο δικαιούται να προβεί στις ενέργειες αυτές.
3) Η Οικολογική Εταιρεία Ν.Έβρου ως σύλλογος συνεργάζεται με κάθε συλλογικότητα που επιθυμεί την σύμπραξή μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό φυσικά ισχύει και για την κοινωνία της Σαμοθράκης. Βασική μας αρχή είναι να προβάλλουμε τεκμηριωμένες περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέσεις, χωρίς να δημιουργούμε μέτωπα αντιπαραθέσεων και διχασμών της τοπικής κοινωνίας. Αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που τις ενστερνιζόμαστε επιδιώκουμε να τις ενισχύσουμε με την συνδρομή μας καθότι εκτιμούμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να είναι αδρανείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν μας απασχολούν κρίσιμα οικολογικά ζητήματα που από τον τρόπο αντιμετώπισης τους επηρεάζεται σημαντικά η τοπική οικονομία. Μέλη της οργάνωσης μας είναι δημότες διαφόρων Δήμων και φυσικά και του Δήμου Σαμοθράκης.
Για την συγκεκριμένη συνάντηση, την Ο.Ε.Ν. Έβρου θα εκπροσωπήσει το μέλος μας Βασίλης Σπιτάλας που τυγχάνει και μόνιμος κάτοικος του νησιού.
Αλεξανδρούπολη 23/9/2019


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ.ΔΕΜΕΡΙΔΗΣ                                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΤΣΙΔΗΣ

Σαμοθράκη ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου - Εκδήλωση ενημέρωσης πρωτοβουλίας κατοίκων Σαμοθράκης



Σαμοθράκη ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου 

Την Τρίτη 24.09.2019 στις 20:00 στο Εργοστάσιο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των εταιρειών Εφαρμογές Πυριτίου ΑΕ και Volterra οι οποίες αποφάσισαν για εμάς-χωρίς εμάς να εγκαταστήσουν 3 ανεμογεννή-τριες για την πρώτη και 36 για τη δεύτερη εταιρεία πάνω στις κορυφές Αμόνι και Λουλούδι αντίστοιχα.
Οι κινήσεις τους συνεχίζονται και το έργο τους προχωράει, εντείνονται όμως και οι ντόπιες ανησυχίες και αντιδράσεις σχετικά με αυτό.
Η Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι ένας νομικός όρος ο οποίος δεν τηρείται εξαρχής. Από τις δύο εταιρείες μόνο η Volterra εμφανίστηκε προ διετίας μετά από πιέσεις του τότε Δημάρχου Αθ.Βίτσα και αφού ποτέ δε γνωστοποίησαν τις κινήσεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση επίσημα για να μπορεί εντός χρονικού ορίου να φέρει αντιρρήσεις πήραν τις άδειες τους και προχώρησαν (το έργο μαθεύτηκε τυχαία)
Η ενημερωτική εκδήλωση οργανώθηκε από πρωτοβουλία κατοίκων της Σαμοθράκης για να καλύψει το κενό της ενημέρωσης που υπάρχει στο νησί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Έγινε παρουσίαση όλων των πολυάριθμων πληροφοριών που συλλέχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά
• με τις εταιρείες και τις μελέτες τους, τον τρόπο που λειτουργούν
• τις περιβαλλοντικές μελέτες μιας ολόκληρης δεκαετίας από ανεξάρτητους επιστήμονες οι οποίες αντικρούουν τις εταιρικέςσε πάρα πολλά σημαντικά θέματα όπως η διάβρωση, το υδατικό ισοζύγιο καθώς το έργο πρόκειται να αλλάξει το μικροκλίμα και πολύ πιθανόν να αντληθεί και νερό από τις 3 πιο σημαντικές πηγές του νησιού μας,
• την απειλή στη μελισσοκομία, στη χλωρίδα και στη πανίδα και διατάραξη της ήδη ευαίσθητης περιβαλλοντικής ισορροπίας του νησιού λόγω της πίεσης της υπερβόσκησης που κι αυτή ακόμη είναι αποτέλεσμα παρόμοιων πολιτικών που έφεραν την κοινωνία μας σε τέλμα.
• Την αλλαγή της περιοχής και της πρόσβασης σε αυτήν από κτηνοτρόφους, ορειβάτες και απλούς χρήστες. Η εμπειρία όλων των περιοχών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί Αιολικά
Πάρκα έχει δείξει ότι φυλάσσονται και δεν είναι προσβάσιμα
• Παρουσιάστηκαν τα ελάχιστα ανταποδοτικά με μαθηματικές αποδείξεις τα οποία είναι της τάξεως των 60 ευρώ το ΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟ για τα οικιακά τιμολόγια και όχι για τα επαγγελμα-τικά και από το 1.000.000 που έταξε η εταιρία Volterra στην τοπική κοινωνία ο Δήμος θα πάρει 127.000.(Πανεπιστημιακές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι Α/Γ δουλεύουν περίπου στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, ποσοστό που φθίνει με την πάροδο του χρόνου)
• Επίσης οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που τάζουν οι εταιρείες είναι ελάχιστες για την τοπική κοινωνία καθότι η εταιρεία φέρνει το δικό της εκπαιδευμένο προσωπικό.
• την ουσιαστική μη κάλυψη των αναγκών για ενέργεια της τοπικής κοινωνίας καθότι τα βιομηχανικά έργα γίνονται για εξαγωγή του ρεύματος στην Ευρώπη
• τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Βιομηχανικό έργο στο Ιερό Βουνό Σάος, στον εναλλακτικό τουρισμό του νησιού μας που έρχεται εδώ γι’ αυτό, στην αλλοίωση της αισθητικής του
τοπίου, στην ηχορύπανση που θα επιβαρύνει ολέθρια τους οικισμούς της Άνω Μεριάς.
• Τη μη ένταξη της Σαμοθράκης στα «Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO” λόγω των Βιομηχανικών έργων στον προστατευμένο πυρήνα της NATURA 2000.
• Εξηγήθηκε επίσης η Υβριδική άδεια για το μεγάλο έργο και τι σημαίνει αυτή τεχνικά για το βουνό μας και τα νερά του.
• Η μη ικανότητα αποκατάστασης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα αφήσουν τα γιγάντια μεταλλικά τέρατα και οι τσιμεντένιες τους βάσεις και η οδοποιία σε παρθένες περιοχές
όταν η μόδα και η ημερομηνία λήξης τους έρθει.
• Την Οργανωμένη Πανελλήνια λεηλασία παρθένων προστατευόμενων περιοχών και την μετατροπή τους σε βιομηχανίες ΑΠΕ και την κατακραυγή για παρόμοια έργα σε
όλη την επικράτεια.
• Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή Αμόνι και παραπέμπουν στην εποχή του Σιδήρου
• Τη μη ύπαρξη χωροταξικού από πλευράς Πολιτείας που αφορά τις περιοχές Natura 2000, όπως είναι περίπου το 80% της Σαμοθράκης και τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην
αισθητική του τοπίου
• Το γεγονός ότι η Σαμοθράκη ακόμη και μετά την αναθεώρηση του χωροταξικού που αφορά τις ΑΠΕ από πλευράς Περιφέρειας δεν εντάσσεται στις περιοχές προτεραιότητας
• Παρουσίαση αντιπρότασης με βάση την περίπτωση της Τήλου για ενεργειακή αυτοδυναμία της Σαμοθράκης και μια ήπια προσέγγιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ιστορικό και πολυπαθές νησί της Σαμοθράκης.
Έχουμε πολλές ανησυχίες λοιπόν για αυτά τα έργα και προς το παρόν τίποτε το θετικό δεν παρουσιάζεται σχετικά με αυτά σε τοπικό επίπεδο που να μην αντικρούεται επιστημονικά. Είμαστε ανοιχτοί στην διαβούλευση για όλες τις γνώμες και όλες τις προτάσεις όταν αυτές παρουσιάζονται με σεβασμό, αυτοκυριαρχία και τεκμηριωμένες αποδείξεις για να κρατή-σουμε την ποιότητα της συζήτησης σε ένα υψηλά πολιτισμικό επίπεδο ανάλογο με αυτό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης που παρείχε ασφαλή χώρο για όλους τους ανθρώπους.

28 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα τμήματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Αλεξ/πολης

  

                                                                 
ANAKOINΩΣΗ

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης  πρόκειται να λειτουργήσει κατά την επόμενη περίοδο (έτος 2019) τα παρακάτω προγράμματα  εκπαίδευσης ενηλίκων, με εθελοντές εκπαιδευτές, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που ιδρύθηκε και λειτουργεί γι’ αυτόν τον σκοπό:
        

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ


Αλεξανδρούπολη


ΓΑΛΛΙΚΑ


ΤΟΥΡΚΙΚΑ



ΤΟΥΡΚΙΚΑ


         
   1 τμήμα
   Δευτέρα 17:00-19:00

   1  τμήμα
   Τετάρτη  18:00-20:00

   1 τμήμα
   Τετάρτη 16:00-18:00


Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και είναι δωρεάν. Για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στα προγράμματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο  της αστυνομικής  ταυτότητας.
Τα  τμήματα είναι   25ωρα    και θα  τηρηθεί  σειρά  προτεραιότητας.

Αιτήσεις συμμετοχής για τα προγράμματα θα γίνονται δεκτές τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και ώρες 10.00π.μ - 13.00  στο Παλιό Δημαρχείο (πλατεία Πολυτεχνείου – δίπλα στους αιμοδότες, ισόγειο, τηλέφωνο: 25513-50088).                                                                

26 Σεπτεμβρίου 2019

Ομόφωνο “ΟΧΙ” με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κατά της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα


Για την επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κατά της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, και την έκδοση νέου ψηφίσματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019 συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης.
Η ειδική αυτή συνεδρίαση ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και έγινε ομόφωνα αποδεκτή στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης διάβασε στο σώμα τις αποφάσεις – ψηφίσματα που έχουν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης από το 2011 και μετά (συνολικά οκτώ στον αριθμό) , καθώς και αποφάσεις που αφορούσαν σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά της επένδυσης του χρυσού.
Μετά από την ανάγνωση αυτών των αποφάσεων τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, επισημαίνοντας τον αγώνα που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να μείνει η περιοχή μας “καθαρή και ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες”. “Εμείς αυτό τον αγώνα τον δίνουμε από το 1998” σημείωσε.
Επίσης μίλησε για τις προδιαγραφές της επένδυσης βάση των μελετών που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία και τις βλαβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει εκτενή αναφορά γιατί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός του συνέστησε να συντομεύσει και όρισε την τοποθέτηση των ομιλούντων στα πέντε λεπτά.
Ο Δημήτρης Λαζόπουλος ζήτησε να τοποθετηθεί πρώτα η δημοτική αρχή και να γίνουν τοποθετήσεις και επικαιροποίηση των ψηφισμάτων σε έναν γύρο για την οικονομία του χρόνου.
Ο Ευάγγελος Λαμπάκης ξαναπήρε το λόγο αφού ζήτησε να τοποθετηθεί επί 15 λεπτά και συνέχισε να αναλύει τις βλαβερές επιπτώσεις της εξόρυξης παραθέτοντας ουσιαστικά στοιχεία κυρίως για το κυάνιο.
Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άλλαξε τον Μεταλλευτικό Κώδικα που θα μπορούσε να προστατέψει τις τοπικές κοινωνίες και μετά έστρεψε τα βέλη του προς τη δημοτική αρχή.
Τόνισε ότι ο Γιάννης Ζαμπούκης επί χρόνια δεν εμφανίστηκε σε κανέναν αγώνα, σε κανένα συλλαλητήριο και αρνήθηκε να βάλει ως θέμα την έκδοση ψηφίσματος από το Δικηγορικό Σύλλογο ως πρόεδρος αυτού. Χαιρέτισε ωστόσο την τοποθέτηση του στο προτεινόμενο νέο ψήφισμα ότι “δεν επιθυμεί το δημοψήφισμα”.
Ο Παύλος Μιχαηλίδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην παρουσία των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να γίνει σεβαστή η παρουσία τους μια και ήταν πολυπληθή.
Μίλησε για το ρόλο της ΠΕΔ και στην τοποθέτησή της στην πρόσφατη συνεδρίασή της κατά του χρυσού. “Έχουμε μια φιλική κυβέρνηση προς την επένδυση του χρυσού, ένα νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον που επιτρέπει τα δημοψηφίσματα. Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής μετά από αυτά τα νέα δεδομένα” σημείωσε.
Επίσης ανέλυσε τον προβληματισμό του ως προς τις ενέργειες των “χρυσοθήρων” να “πείσουν” την τοπική κοινωνία να ζητήσει δημοψήφισμα και σε “δημοσιογραφικές” τοποθετήσεις του Δημήτρη Κολιού από τη ραδιοφωνική του εκπομπή, κατηγορώντας τον ότι δεν τοποθετείται καθαρά κατά του χρυσού. Αυτό προκάλεσε την “έκρηξη” του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που απάντησε στον Παύλο Μιχαηλίδη, ότι όταν ο ίδιος ήταν στους αγώνες κατά του χρυσού εδώ και πολλά χρόνια, εκείνος δεν ήταν πουθενά.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μυτιληνός δήλωσε απλά ότι είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και πρότεινε να δοθεί μια μορφή αγώνα μέσα από το δημοτικό συμβούλιο με πρωταγωνιστή το δήμο Αλεξανδρούπολης. “Πρέπει να δούμε καινούργιες μορφές αγώνα. Θα υπερψηφίσουμε όλα τα ψηφίσματα κατά του χρυσού” κατέληξε.
“Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Είμαστε ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού και θέλουμε ο ορυκτός πλούτος να είναι περιουσία του λαού” σημείωσε ο Σάββας Δευτεραίος και αναφέρθηκε και στα σχέδια για τη δημιουργία της Αμερικάνικης βάσης στο λιμάνι της πόλης, τους ενεργειακούς αγωγούς και γενικότερα τη γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης ” που την φέρνει στο μάτι του κυκλώνα”.
Τέλος ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν αλλάξει ο τρόπος εξόρυξης του χρυσού και γίνεται ακόμα και χωρίς τη χρήση του κυανίου η θέση της παράταξης του και πάλι θα ήταν κατά.
Τοποθέτηση έκανε και ο Δημήτρης Λαζόπουλος, εκφράζοντας τον σεβασμό του σε όλους όσους έκαναν αγώνες όλα αυτά τα χρόνια κατά της επένδυσης του χρυσού. “Το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να είναι θέμα αντιπαράθεσης. Να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να έχουμε αδιάρρηκτο μέτωπο όλοι μαζί κατά της επένδυσης του χρυσού” σημείωσε και αναφέρθηκε στην θετική προσυννενόηση που έγινε όλων των παρατάξεων για την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος.
Επίσης πρότεινε να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης της περιοχής του Περάματος π.χ. με θεματικό πάρκο, με ένα αναπτυξιακό πλάνο, με θέσεις εργασίας, για να τα “βρίσκει μπροστά της η εταιρεία”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τοποθέτηση έκανε και ο κ. Κιζιρίδης λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ. Είπε πως η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις μορφές αγώνα και ζήτησε την ενότητα του σώματος.
Επίσης ο κ. Δεμερίδης εκπροσωπώντας την Οικολογική Εταιρεία ζήτησε ομόφωνο ψήφισμα που θα ικανοποιήσει όλους τους πολίτες που τάσσονται κατά της εξόρυξης και ανέλυσε τις θέσεις της Εταιρείας. Επίσης ζήτησε η περιοχή να κηρυχθεί μνημείο της φύσης λόγω της μαύρης πεύκης.
Το λόγο πήραν μεταξύ άλλων ο κ. Ραπτόπουλος πρόεδρος του Πολυκοινωνικού κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων που ήταν παρόντες και όλοι εκφράστηκαν κατά της επένδυσης του χρυσού.
Τέλος ο λόγος δόθηκε στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις φορές που τοποθετήθηκε κατά του χρυσού και τη βούλησή του να ζητήσει ακόμα κι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν θα επισκεφθεί την περιοχή μας μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.
Κατόπιν προχώρησε στην ανάγνωση του διαμορφωμένου ψηφίσματος, προ της συνεδρίασης απ’ όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και το έθεσε προς ψηφοφορία.
Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν επιθυμεί το δημοτικό συμβούλιο κανένα δημοψήφισμα και διατυμπανίζει τη βούληση όλων των μελών του να μην πραγματοποιηθεί η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα.
Evros 24
- Χορηγούμενη-

25 Σεπτεμβρίου 2019

Σαμοθράκη -Έκθεση φωτογραφίας "Η Σαμοθράκη της δεκαετίας του 80 με τη ματιά του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα"


Ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη - Από το πρακτικό της 12/29-6-2018 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.


ΑΔΑ: 6Μ1ΘΩ1Λ-ΒΛΣ
      AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 3462/3-7-2018
Από το πρακτικό της 12/29-6-2018 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης.
Στη Σαμοθράκη σήμερα 29-6-2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30 μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση ύστερα από την αρίθμ. 3217/25-6-2018 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (παρ. 4 του άρθρου 95, άρθρα 96 και 97 του Ν. 3463/2006) που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων (πίνακα ανακοινώσεων) του Δήμου Σαμοθράκης και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Συμβούλους, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης.
ΘEMA: 22ο «Περί συζήτησης και λήψης απόφασης για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο νησί της Σαμοθράκης ».
Αρίθμ. Απόφαση: 166
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διαπίστωσε ότι σε σύνολο δεκαεπτά (17) συμβούλων ήταν:

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Βίτσας Αθανάσιος και η υπάλληλος του Δήμου Βραχιώλια Ευαγγελία για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης. Ύστερα από την διαπίστωση της απαρτίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα πως κατόπιν αιτήματος πέντε Δημοτικών Συμβούλων (Βάβουρα Ευαγγελία, Βογιατζής Ιωάννης, Γαλατούμος Νικόλαος, Πρόξενος Χρήστος, Κουτράκη Μαρία) και του Προέδρου στις 22-6-2018, για συζήτηση του θέματος των Αιολικών Πάρκων στην Σαμοθράκη, περιλήφθηκε στην πρόσκληση της σημερινής συνεδρίασης και έδωσε τον λόγο στον Κο Βογιατζή Ιωάννη ο οποίος εισηγήθηκε ως εξής το 22ο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
Ο κος Βογιατζής αναφερόμενος στην επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO καθηγητού Μιχαήλ Σκούλλου, σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαμοθράκη να μην ενταχθεί στο ΜΑΒ της ΟΥΝΕΣΚΟ, λόγω του μεγέθους του έργου, όπως και στις επιπτώσεις που θα έχει στις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με την μελέτη του Κου Σκουλικίδη Δ/ντού Εσωτερικών υδάτων του ΕΛΚΕΘΑ τάχθηκε κατά της δημιουργίας του έργου. Επιπλέον αναφέρθηκε αναλυτικά στα αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί αποδεικνυοντας ότι πολύ απέχουν από αυτά που υποσχέθηκε η Εταιρεία. Τέλος είπε ότι οι βιομηχανικοί ρύποι που θα παραμείνουν στο νησί για πάντα θα καθορίσουν οικολογικά όλη την περιοχή εγκατάστασης και όχι μόνον ενώ οι συνέπειες στην χλωρίδα και την πανίδα του νησιού θα είναι μη ανατρέψιμες.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στους Δημοτικούς Συμβούλους ως εξής:

Ο Κος Γαλατούμος Νικόλαος αφού ευχαρίστησε τον Κο Βογιατζή για την εκτενή ενημέρωση που προσέφερε στο σώμα είπε ότι τα οφέλη από αυτή την επένδυση είναι ελάχιστα ακόμα και τα οικονομικά, μπροστά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα αλλάξει άρδην το τοπίο του νησιού. Θα ήταν προτιμότερη μιας άλλης μορφής επένδυση για παραγωγή ενέργειας που και το νησί να ωφελείται και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον τόσο πολύ.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε την απουσία της αντιπολίτευσης ακόμα και στην συζήτηση τόσο σημαντικών θεμάτων για τον τόπο. Θα ήταν σημαντικό να είχε κατατεθεί και η δική της άποψη.

Η Κα Κουτράκη Μαρία κατέθεσε την αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της επένδυσης σ’ αυτό το μέγεθος για τους λόγους που αναλυτικά παρουσιάσθηκαν παραπάνω.
Η Κα Βάβουρα Ευαγγελία είπε πως πειστήκαμε όλοι πως λόγω του μεγέθους και της τοποθεσίας της επένδυσης θα είναι επιβαρυντική για το νησί. Θα πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον καθαρό προστατευμένο από ρυπογόνε ς παρεμβάσεις.
Ο Κος Στεργίου Εμμανουήλ είπε πως είναι αντίθετος στην υλοποίηση της επένδυσης αυτής και πως θα πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί στην διασφάλιση του συμφέροντος (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κλπ.)του νησιού μας.
Η Κα Φράγκου – Μισέντου Άννα είπε πως είμαστε θετικοί στις ΑΠΕ και στις επενδύσεις αυτού του τύπου αλλά ακούγοντας όλα τα προηγούμενα αναρωτιόμαστε αν τέτοιου μεγέθους επένδυση θα μπορούσε να γίνει στη θάλασσα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον του νησιού.
 Ο Κος Λάζαρης Αλέξανδρος είπε πως το μέγεθος της επένδυσης είναι δυσανάλογο του νησιού .Δεν είμαστε σύμφωνοι με την πλήρη απόρριψη του σχεδίου αλλά θα πρέπει να γίνει αλλαγή του μεγέθους της επένδυσης προκειμένου να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Ο Κος Παπάς Παναγιώτης είπε πως το μέγεθος της επένδυσης ήταν εμφανές πως θα δημιουργήσει μεγάλη επιβάρυνση και θα αλλάξει ανεπανόρθωτα την μορφή του νησιού. Σ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού στο νησί, που θα νοικοκυρέψει τα πράγματα. Επίσης τόνισε πως ο Δήμος ενημερώθηκε αφού είχε δοθεί η άδεια στην εταιρεία.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος πήρε τον λόγο και είπε: Κατανοώ τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των συμβούλων που εισηγούνται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κίνδυνος αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον της Σαμοθράκης είναι υπαρκτός. Ωστόσο είχα και έχω την άποψη ότι το θέμα έπρεπε να ωριμάσει περισσότερο. Επίσης δηλώνω υπέρ των ΑΠΕ από την άποψη των επενδύσεων στην Σαμοθράκη. Καλούμε την ΡΑΕ να εξετάσει κι’ άλλους χώρους εκτός βουνού για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου και άλλων μορφών ΑΠΕ. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το θέμα.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα πολιτών σχετικά με το θέμα. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Κος Βογιατζής κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για ψήφιση από το σώμα.Το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από όλους του παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από τον Κο Στεργίου, που ήθελε να είναι πιο αυστηρό (δεν συμφωνεί με την τελευταία παράγραφο του ψηφίσματος).
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τους συμβούλους να αποφασίσουν σχετικά και κατόπιν διαλογικής συζήτησης.
Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
Εγκρίνει το κατατεθέν ψήφισμα ως εξής:
Το Δ.Σ. Σαμοθράκης δηλώνει αντίθετο στην κατασκευή του αιολικού – υβριδικού πάρκου που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον ορεινό όγκο της κεντρικής – ανατολικής – νοτιο-ανατολικής πλευράς του νησιού.
Ένα τέτοιο τεράστιο έργο, όπως επισημαίνεται από τον Δρ. Νικόλαο Σκουλικίδη Δ/ντη Ερευνών και Υπεύθυνο του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων, του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Βιώσιμης Σαμοθράκης, του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO καθηγητού Μιχαήλ Σκούλλου, αλλά και όπως αποδεικνύεται από ανεξάρτητες εργασίες Πανεπιστημίων και Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικολογική ισορροπία, την χλωρίδα, την πανίδα, τις υδάτινες πηγές την μίκρο- και μακρο-οικονομία του νησιού με ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη.
Επιπλέον, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα μία έκταση 35.000 περίπου στρεμμάτων συνολικά μετατρέποντας την μετά μία εικοσαετία σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο που θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί.
O Επιπλέον, οι δασικές εκτάσεις 12.314 στρεμμάτων αποτελούν προστατευταίες περιοχές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρισμένες ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, ενώ ορισμένες από τις περιοχές εγκατάστασης υπάγονται στο καθεστώς «Ζωνών Ειδικής Προστασίας».
∙     Τέλος, δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετο με τη λογική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όσον αφορά όμως στο νησί αυτές θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ αρχήν τις τοπικές ανάγκες και να είναι τέτοιου δυναμικού που να μη προσβάλλουν την ευαίσθητη ισορροπία ενός τόσο μικρού και τόσο ιδιαίτερου νησιού.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται όπως παρακάτω:

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
            Παππάς Παναγιώτης
                 Ο Γραμματέας
              Φωτεινού Φωτεινός
                     Τα Μέλη
                   Υπογραφές
     
    
 Ακριβές Απόσπασμα ο Δήμαρχος





23 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ - 28/9/2019 Παρουσίαση μαθητικής εικονικής επιχείρησης Oregano Care


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 19.00 Πνευματικό Κέντρο Χώρα Σαμοθράκης

Το 2ο Γενικό Λύκειο Σαμοθράκης παρουσιάζει την εικονική επιχείρηση ‘’Oregano Care’’ που δημιούργησε στα πλαίσια της συμμετοχής της στο πρόγραμμα μαθητική “Εικονική Επιχείρηση” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων -Junior Achievement Greece 

Η Σαμοθράκη έχει την τιμή να υποδέχεται τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι ανέπτυξαν την εικονική επιχείρηση Oregano Care, που στοχεύει στην παροχή καινοτόμων βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που βασίζονται στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης Σαμοθράκης, ​​​​​​​με προσβασιμότητα ακόμη και σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

21 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσκληση ενδιαφερόμενων εταιρειών για δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ


Δημοσιεύτηκε 20-09/2019 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η παρακάτω πρόσκληση ενδιαφερόμενων πλοιοκτητών/πλοιοκτητριών εταιρειών για τακτική δρομολόγηση πλοίου/πλοίων προς εξυπηρέτηση της γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή.

19 Σεπτεμβρίου 2019

Θεματική συνέντευξη Τύπου για τις άγονες γραμμές: Οι άγονες γραμμές ως μοχλός ανάπτυξης

https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#inbox/FMfcgxwDrRLmTJfZzLlQpvGVBsGjKmxL?projector=1

Θεματική συνέντευξη Τύπου για τις άγονες γραμμές: Οι άγονες γραμμές ως μοχλός ανάπτυξης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους με θέμα τις άγονες γραμμές, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για το υπουργείο πλέον οι άγονες γραμμές δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδοματικής προσέγγισης, αλλά παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικού αναπτυξιακού εργαλείου για τη νέα νησιωτική πολιτική της χώρας» και υπογράμμισε ότι οι νέες προκηρύξεις έχουν σαφή και ποιοτικότερα κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά στα πλοία της κατηγορίας Α’ (πλοία νεότερης ηλικίας).
Τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 540 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια ενώ αναφορικά με τις συμβάσεις είπε ότι για την κατηγορία Α’ θα είναι 4 χρόνια, για την 2η κατηγορία, δυο χρόνια και για την 3η κατηγορία, ένα έτος.

Αναλυτικά τα σημεία της τοποθέτησης του κ. Πλακιωτάκη:
 https://www.youtube.com/watch?v=cdYLCmTOPkc&feature=youtu.be  

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, αναμορφώνεται ριζικά το πλαίσιο των άγονων γραμμών της χώρας. Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή στο υψηλότερο επίπεδο, σε συνέχεια της ειδικής σύσκεψης υπό το συντονισμό του Γραφείου Πρωθυπουργού και υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ και την καθοριστική συμβολή των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Ειδικότερα η απόφαση του κ. ΥΝΑΝΠ προβλέπει τα εξής:

Αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων.
Αυξάνεται κατά 45% ο ετήσιος προϋπολογισμός  για τις άγονες γραμμές, με την επέκταση κατά 40 εκατ. Ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης των άγονων γραμμών η οποία θα φθάσει πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, έναντι 90.7 εκατ. Ευρώ που ήταν ως τώρα. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους για τα νέα καύσιμα από 1/1/2020, στο πλαίσιο προσαρμογής στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο ωφελούμενος νησιώτης. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των καυσίμων πλην όμως δεν προέβη ποτέ σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
Η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών, πέραν της γενναίας χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς όφελος της νησιωτικής χώρας και των νησιωτών, από φέτος εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι άγονες γραμμές είναι αναπτυξιακό έργο και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτείται. Επιπροσθέτως,  οι άγονες γραμμές της χώρας χρηματοδοτούνται ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμένους πόρους και με την αναγκαία ευελιξία για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων ή έκτακτων αναγκών που τυχόν προκύψουν. Το ΥΝΑΝΠ δύναται να αξιοποιεί τους μη διατιθέμενους πόρους για την επαναπροκήρυξη γραμμών, την ικανοποίηση νέων αιτημάτων των νησιών μας κλπ.  
«Τέλος» στην επιδοματική προσέγγιση – Έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Για το Υπουργείο πλέον οι άγονες γραμμές δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδοματικής προσέγγισης, αλλά παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικού αναπτυξιακού εργαλείου για τη νέα νησιωτική Πολιτική που αποκτούμε ως χώρα, με δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Αποδεσμεύουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και αναβαθμίζουμε τις άγονες γραμμές, ως δημόσια υπηρεσία/ επένδυση που οφείλουμε να παρέχουμε στα νησιά μας, που το έχουν ανάγκη. Σημασία δεν έχει ποιος υλοποιεί το συγκοινωνιακό έργο, αλλά πως εξυπηρετείται ο προορισμός και οι νησιώτες με ασφάλεια και αξιοπιστία.
Ποιοτική διαφοροποίηση του προσφερόμενου μεταφορικού έργου.
Οι νέες προκηρύξεις έχουν σαφή και ποιοτικότερα κριτήρια, κυρίως σε ότι αφορά στα πλοία της Κατηγορίας Α (νεότερης ηλικίας πλοία). Αυτά τα νέα ποιοτικότερα κριτήρια υποστηρίζουν νέα βελτιωμένα μισθώματα. Ταυτόχρονα παρέχεται πλέον η δυνατότητα επέκταση των άγονων γραμμών, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων, είναι ικανό να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για την προσέλκυση σύγχρονων πλοίων νεότερης ηλικίας.

Πρόβλεψη ρήτρας «Πλοίου Αντικατάστασης».
Για πρώτη φορά ενεργοποιείται η ρήτρα για «πλοίο αντικατάστασης» ως ποιοτικό  κριτήριο επιλογής (bonus), για εκείνες τις προσφέρουσες εταιρίες που θα προβλέψουν την άμεση αντικατάσταση του πλοίου, ώστε να καλυφθεί το μεταφορικό έργο που έχουν αναλάβει, στις έκτακτες περιπτώσεις που αδυνατούν να το παρέχουν ως οφείλουν. Το «πλοίο αντικατάστασης» ειδικά σε άγονες γραμμές που θα υπάρχει μόνο ένα πλοίο θα λειτουργεί ως κριτήριο επιλογής.

Συμπεράσματα
Για πρώτη φορά τίθενται κανόνες που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου μεταφορικού έργου, την εξασφάλιση χρηματοδοτικής βιωσιμότητας των αγόνων γραμμών, τον εξορθολογισμό της αγοράς.
Με όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο ενσωματώνει τις άγονες γραμμές, στο νέο του αναπτυξιακό σχεδιασμό της νησιωτικής πολιτικής παρέχοντας ένα δίχτυ κοινωνικής και αναπτυξιακής προστασίας για την αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και της άρσης της απομόνωσης, παρεμβαίνοντας σε όσα ο ελεύθερος ανταγωνισμός δεν επιλύει. Το Υπουργείο δεν επιδοτεί ακτοπλοϊκές εταιρίες. Χρηματοδοτεί και επενδύει στις θαλάσσιες διαδρομές νησιωτικής ανάπτυξης, παρέχοντας στους νησιώτες όσα το Σύνταγμα επιτάσσει.

17 Σεπτεμβρίου 2019

Φυτεύουμε Βελανιδιές στα Καμένα


Η μόνη λύση για τις πυρκαγιές και η πραγματική λύση για την κλιματική αλλαγή: απέναντι στα δάση των ανεμογεννητριών που φυτεύουν οι Μεγαλοεργολάβοι της «Πράσινης Ανάπτυξης» ας αντιτάξουμε την δημιουργία πραγματικών δασών μέσω της σποροφύτευσης βελανιδιών!

Ας μην περιμένουμε από τους ανευθυνοϋπεύθυνους πολιτικούς μας «άρχοντες» να πάρουν τους κασμάδες και τα τσαπάκια τους για να φυτέψουν πευκάκια στα καμένα μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες του ΣΚΑΪ ! Ας αναλάβουμε δράση τώρα εμείς: οι Πολίτες και οι Συλλογικοί μας φορείς! Η λύση είναι μία και χωρίς μεγάλο κόστος: Σποροφύτευση Βελανιδιών!
Η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με βελανιδιές μπορεί να βελτιώσει αισθητά το μικροκλίμα της περιοχής, να περιορίσει τις πυρκαγιές και να κάνει το έργο της πυρόσβεσης πολύ πιο εύκολο. Πρόκειται για λύση που αφορά όλη τη νότια Ευρώπη, που έτσι κι αλλιώς παλαιότερα καλυπτόταν από τεράστια βελανιδοδάση, και παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» του Ελληνικού Κράτους να τα εξαφανίσει παντελώς, υπολείμματά τους συναντούμε ακόμη σε όλη την Ελλάδα!
Γιατί οι βελανιδιές;
1. Καίγονται πιο αργά. Τα περισσότερα είδη βελανιδιάς, εκτός από το πουρνάρι, καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα που συνήθως η πολιτεία χρησιμοποιεί στις αναδασώσεις. Οι αναδασώσεις με πεύκα και γενικότερα με τα κωνοφόρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την καταστροφή αφού αρπάζουν φωτιά πολύ εύκολα σε αντίθεση με την βελανιδιά που είναι πολύ πιο βραδυφλεγής.
2. Φυτρώνουν παντού. Η βελανιδιά είναι από τα λιγοστά πλατύφυλλα δέντρα που μπορούν να φυτρώσουν πάνω σε καθαρά βραχώδεις περιοχές. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία της περιοχές όπως το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις Κυκλάδες όπως Τζια, Κύθνος, Τήνος ή Νάξος.
3. Αποθηκεύουν νερό. Χάρη στο τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει, η βελανιδιά λειτουργεί σαν μια μεγάλη αποθήκη νερού. Με την διαπνοή των φύλλων αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα.
4. Φέρνουν βροχές. Όπως το νερό φέρνει νερό, έτσι και οι μεγάλες εκτάσεις με Δρυοδάση φέρνουν βροχή. Μπορούν, έτσι, να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάμε, άρα, για μία άμεση βελτίωση του μικροκλίματος ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, δεν διορθώνεται απλώς μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά ανεβαίνουμε στην κορυφή της πυραμίδας και λύνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ξεκινάει με την αύξηση της θερμοκρασίας.
5. Ευνοούν την βιοποικιλότητα. Η βελανιδιά δημιουργεί πολύ πλούσια οικοσυστήματα. Επιτρέπει και ευνοεί την μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων στην περιοχή της. Σφενδάμια, κουτσουπιές, φράξοι και πολλά άλλα φυτρώνουν με ευκολία αν έχει δουλευτεί το έδαφος από τις βελανιδιές. Χάρη στα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου που με την πάροδο των χρόνων δημιουργούν ένα πλούσιο χούμους που ακόμη και σε πετρώδεις περιοχές ευνοούν την εγκατάσταση και άλλων φυτών. Αντίθετα, οι πευκώνες δημιουργούν πολύ φτωχά οικοσυστήματα αφήνοντας ελάχιστα άλλα φυτά να φυτρώσουν στις περιοχές τους.

6. Ξαναφυτρώνουν αν καούν. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, η βελανιδιά μπορεί χάρη στο βαθύ της ριζικό σύστημα να βγάλει νέους βλαστούς χωρίς να έχει ανάγκη από τεχνητή αναδάσωση.
7. Ο μύθος των ταχυαυξών ειδών πεύκου… Λένε για την βελανιδιά ότι μεγαλώνει αργά. Είναι μύθος. Σε συγκεκριμένο τεστ που έγινε στον Υμηττό της Αττικής υπάρχουν βελανιδιές που έχουν το τριπλάσιο μέγεθος από πεύκα της ίδιας ηλικίας.
Το παρελθόν της βελανιδιάς γενικότερα…
Η βελανιδιά αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία εξέλιξης του ανθρώπου. Υπήρξε ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την στήριξη της κτηνοτροφίας στο παρελθόν. Εκτός από τα φρέσκα φυλλώματα που έτρωγαν τα ζώα το καλοκαίρι, οι κτηνοτρόφοι αποθήκευαν σε θημωνιές τα κλαδιά της βελανιδιάς και τάιζαν τα ζώα το χειμώνα. Τα βελανίδια αποθηκεύονταν για τον ίδιο σκοπό. Οι γεωργικές εκτάσεις στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν κυρίως στην παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο και για όχι για τα ζώα όπως γίνεται σήμερα. Έτσι η κτηνοτροφία που αποτελούσε βασικό στοιχείο της ασχολίας και της διατροφής των ανθρώπων στηριζόταν ειδικά για το χειμώνα σε περιοχές με δρυοδάση. Για πολλούς αιώνες η ήμερη βελανιδιά αποτέλεσε συμπληρωματική ασχολία για πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μάζευαν τα βελανίδια και έκαναν εξαγωγή στην Ιταλία για την επεξεργασία της βυρσοδεψίας. (Οι τανίνες που υπάρχουν στα κύπελλα των βελανιδιών χρησιμοποιούνταν έως το 1970 για την επεξεργασία των δερμάτων). Χαρακτηριστικό είναι το δάσος του Ξηρόμερου αλλά και της Τζιας όπου έκαναν συστηματικά εξαγωγή.
Τα σκληρά μέρη των πλοίων (σκελετός, καρίνα κτλ) κατασκευάζονταν κυρίως από βελανιδιές ή βουνοκυπάρισσα. Τα βουνοκυπάρισσα εξαφανίστηκαν για το λόγο αυτό από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η βελανιδιά μειώθηκε πάρα πολύ σε περιοχές όπου υπήρχέ έντονη η παρουσία του ανθρώπου.
Η σκληρότητα και η ανθεκτικότητα στο χρόνο έκαναν το ξύλο της βελανιδιάς το καταλληλότερο για την κατασκευή σπιτιών (Οι ξυλοδεσιές των τοίχων, ξεκινούν στα Μυκηναϊκά χρόνια και σταματούν πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την ύπαρξη του τσιμέντου). Στα όρθια μέρη της στέγης αλλά και σε κολώνες εσωτερικές και εξωτερικές στα σπίτια προτιμούνταν πάντα η βελανιδιά. Τα δρύινα πατώματα ήταν και είναι ακόμη από τις καλύτερες επιλογές. Το ίδιο και στην επιπλοποιία. Τα δρύινα τραπέζια ή γραφεία τα βρίσκει κανείς σε άψογη κατάσταση μέσα σε αρχοντικά του περασμένου αιώνα.
Τα δρύινα βαρέλια τα συναντούμε από τα ομηρικά χρόνια έως σήμερα στην οινοποιία αλλά και σε άλλες χρήσεις όπως η τυροκομία.
Στα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών συχνά συναντούμε δρύινα τμήματα.
Εκεί που οι βελανιδιές ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του ανθρώπου ήταν στην παραγωγή ξυλοκάρβουνου. Το δε ξυλοκάρβουνο με τη σειρά του ήταν απόλυτα αναγκαίο για τη μεταλλουργία και την υαλουργία. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος ειδικά για της περιοχές της Ελλάδας να τήξουν πρώτα το χαλκό, αργότερα το σίδερο και το γυαλί χωρίς τη χρήση του ξυλοκάρβουνου. Οι θερμοκρασίες που απαιτούνται στα καμίνια για τη χύτευση επιτυγχάνονται μόνο με το ξυλοκάρβουνο ( στο παρελθόν ).
Ο προβιομηχανικός πολιτισμός δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς να έχει κοντά του βελανιδιές για την δημιουργία ξυλοκάρβουνου. Οι ανάγκες στη μεταλλουργία ήταν τεράστιες αν σκεφτεί κανείς τα σκεύη καθημερινής χρήσης, τους ναούς, τα πλοία αλλά και τη συχνότητα των πολέμων.
Τι προτείνουμε…
Για τις καμένες περιοχές προτείνουμε την φύτευση βελανιδιών διαφόρων ειδών εκτός από πουρνάρι (στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 9 είδη βελανιδιάς). Επειδή έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης θα βοηθήσουν στην εδαφοκάλυψη και στη γρηγορότερη αποκατάσταση.
Βελανίδια υπάρχουν άφθονα σε όλη την Ελλάδα και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή φύτεψη με 2 εκατοστά χώμα πάνω από το βελανίδι.
Η συλλογή πρέπει να γίνει από τέλη Σεπτεμβρίου έως μέσα Νοεμβρίου ανάλογα με την περιοχή και το είδος και ταυτόχρονα μπορεί να ξεκινήσει και η σπορά.
Όσον αφορά τους καμένους κορμούς δέντρων, προτείνουμε να μην κοπούν, πέρα από αυτούς που είναι απαραίτητοι για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα κορμοδέματα. Και αυτό γιατί τα όρθια καμένα δέντρα προσφέρουν σκιά στο έδαφος για να μην αφυδατώνεται που τα πρώτα χρόνια μετά την φωτιά την έχει πολύ ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο μειώνουν την ένταση της βροχής προσφέροντας επιπλέον προστασία στη γη. Τα μεγάλα δέντρα μπορούν επίσης να προσφέρουν καταφύγιο ή σταθμούς ξεκούρασης στην ορνιθοπανίδα η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην μεταφορά και σπορά πολλών διαφορετικών φυτών.
Το σχέδιο…
Να καλυφθούν όλες οι καμένες – αλλά και οι γυμνές βραχώδεις – εκτάσεις του Νομού μας με δάση βελανιδιάς. Μια τέτοια δράση θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο μοντέλο για πολλές περιοχές της Μεσογείου και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Σε βάθος χρόνου τα δάση βελανιδιάς μπορούν να αποτελέσουν έναν άξονα ανάπτυξης για την βιολογική κτηνοτροφία, την συλλογή μανιταριών (τα δάση βελανιδιάς είναι ιδανικές περιοχές για μανιτάρια), την επιλεκτική υλοτομία, ενώ με βάση πρόσφατες έρευνες τα βελανίδια αποτελούν πρώτη ύλη και για την κοσμετική.
Οι δυσκολίες…
Ένα βασικό και ουσιαστικό πρόβλημα στο θέμα των βελανιδιών είναι η βόσκηση των αιγοπροβάτων. Για να πετύχει μια αναδάσωση με βελανιδιές, χρειάζεται απόλυτη προστασία από τα φυτοφάγα θηλαστικά για τουλάχιστον μια δεκαετία. Μετά τη δεκαετία, η παρουσία της κτηνοτροφίας σε δάση βελανιδιάς είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του δάσους ενώ συγχρόνως τα καθαρίζουν από τα χόρτα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ιδανικό μοντέλο αποτελεί η νομαδική κτηνοτροφία για να μπορεί το δάσος να αναπτύσσεται. Εδώ χρειάζεται μια γενναία απόφαση. Με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και χρηματικές αποζημιώσεις, οφείλουμε να εμποδίσουμε την βόσκηση στις καμένες περιοχές αν θέλουμε να ευνοήσουμε την ανάπτυξη της βελανιδιάς. Μετά από μία δεκαετία, μπορεί να επανέλθει ελεγχόμενη και να επιτρέπεται μόνο για έξι μήνες το χρόνο.
Από το εξαιρετικό ιστολόγιο «Γη και Ελευθερία»