Σφυρίζοντας αδιάφορα στη Βαρσοβία
(φωτο απο in.gr)
(φωτο απο in.gr)
Το μωρό θα το πούνε Χαρά. Κι έχει ήδη φέρει μια αχτίδα χαράς και ελπίδας σε έναν τόπο βιβλικής καταστροφής. Το γέννησε χθες στα ερείπια του αεροδρομίου του Τακομπλάν, στην πόλη που ισοπεδώθηκε στις πολύπαθες Φιλιππίνες, μια 21χρονη κοπέλα, η Έμιλι Σαγάλες. Κατάφερε με την κοιλιά στο στόμα να κολυμπήσει κόντρα στα φονικά κύματα, που έφερε μαζί του ο τυφώνας Χαϊγιάν, να περπατήσει μερικά χιλιόμετρα πάνω σε χαλάσματα από το χωριό της μέχρι τη δημοσιά και να ανέβει τελικά σε ένα από τα ελάχιστα φορτηγά που είχαν ακόμη βενζίνη για να φτάσει στο αεροδρόμιο. Τελικά γέννησε πριν ανέβει σε ένα από τα αεροπλάνα που εκκενώνουν το νησί και η μικρή Χαρά βγήκε υγιέστατη.
Πάνω από 10.000 νεκρούς άφησε πίσω του ο Χαϊγιάν.
Η γέννηση της Χαράς είναι η μόνη καλή είδηση από το Τακλομπάν. Μετά την καταστροφή της Παρασκευής -μιλάνε για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς- ήρθε η δίψα και η πείνα. Καθαρό νερό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ οι αποστολές τροφίμων αργούν και δεν επαρκούν. Η πείνα φέρνει μαζί της λεηλασίες και οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους άστεγους, προσπαθούν πρώτα απ' όλα να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια μεταξύ των εξαθλιωμένων και στη συνέχεια να μοιράσουν ό,τι φτάνει στο κατεστραμμένο νησί.
Βοήθεια και λεηλασίες
Ο έξω κόσμος, συγκλονισμένος από το δράμα του Τακλομπάν, που θυμίζει το τσουνάμι στην Ινδονησία πριν από εννιά χρόνια, άρχισε να στέλνει βοήθεια κυρίως με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, που έχουν τη βάση τους στην Ιαπωνία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) οργάνωσε την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας, η UNICEF στέλνει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και μια δεύτερη αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δώσει άμεσα 3 εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και φάρμακα, ενώ η Βρετανία προσφέρει πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 70% των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι οι ζημιές έχουν πλήξει περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη, τρόφιμα ή φάρμακα. Όμως η μεταφορά των απολύτως απαραίτητων εφοδίων γίνεται με τεράστια δυσκολία. Είτε δεν υπάρχει βενζίνη είτε τα οχήματα που ακόμη έχουν δεν μπορούν να διασχίσουν τους δρόμους που είναι γεμάτοι συντρίμμια. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι σε δύο μέρες τα τρόφιμα θα φτάνουν για όλους. Πολύ πιο δύσκολο είναι όμως να βρεθεί αρκετό πόσιμο νερό, αφού έχει καταρρεύσει το δίκτυο ύδρευσης. Έλλειψη νερού συνεπάγεται το ξέσπασμα επιδημιών.
Ένας, δύο, πολλοί τυφώνες κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ο τυφώνας Χαϊγιάν συνέχισε τον καταστροφικό δρόμο του προς το Βιετνάμ, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριοι κάτοικοι των ακτών έχουν εκκενωθεί από την Κυριακή. Ήταν ένας τεράστιος σε ισχύ τυφώνας, αλλά δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Πάντα οι δυνάμεις της φύσης ήταν ανεξέλεγκτες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυκνώνουν επικίνδυνα. Οι μεγάλες πυρκαγιές συνηθίζονται στην Αυστραλία, αλλά δεν καιγόταν παλιά το σύμπαν κάθε τρία χρόνια, εξαιτίας της τρομακτικής ξηρασίας. Οι πλημμύρες των ποταμών συνηθίζονται στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά όχι κάθε τρεις και λίγο, όπως τώρα.
Ακριβείς αποδείξεις δεν υπάρχουν ακόμη, η μετεωρολογία χρειάζεται στατιστικά στοιχεία πολλών χρόνων για να αποφανθεί τι ακριβώς συνδέει τα όλο και πιο συχνά και άγρια καιρικά φαινόμενα με την υπερθέμανση του πλανήτη. Πάντως, σχέση υπάρχει και υποτίθεται ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι αποφασισμένη να φρενάρει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σφυρίζοντας αδιάφορα στη Βαρσοβία
Υποτίθεται δε ότι με τόσο φρέσκια στα μάτια και τη μνήμη τη φρίκη από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που ξεκίνησε προχθές στη Βαρσοβία, θα αναγκαζόταν να βγάλει κάποια έστω ισχνά αποτελέσματα. Άλλωστε, η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή στην τελευταία έκθεσή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως «η θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού έχει αυξηθεί από το 1971 μέχρι το 2010. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι φτάνει τον 0,1 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία για τα πρώτα 75 μέτρα της επιφάνειας των ωκεανών, ενώ σε βάθος μεγαλύτερο των 700 μέτρων καταγράφεται αύξηση 0,015 βαθμών». Όσο πιο ζεστός είναι ο ωκεανός, τόσο πιο ισχυρές θα γίνονται οι βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει θεαματικές προόδους από τη διάσκεψη στη Βαρσοβία. Ένας από τους λόγους της προδιαγεγραμμένης αποτυχίας είναι ότι η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να δώσει το καλό παράδειγμα και να ορίσει φιλόδοξους στόχους για έναν δραστικό περιορισμό ρύπων. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν σχεδόν πετύχει ένα στόχο που είχαν θέσει στο παρελθόν: να μειώσουν μέχρι το 2020 τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα του 1990. Τώρα όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την Ε.Ε. να ορίσει νέο, φιλόδοξο στόχο. Χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ταχθεί υπέρ μείωσης 40% μέχρι το 2030. Όμως η Πολωνία, ο οικοδεσπότης της φετινής Διάσκεψης, θέτει εμπόδια. Κι όχι μόνο η Πολωνία, η οποία μόλις κατάφερε να βρει το δρόμο προς τη νέα βιομηχανική ανάπτυξη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ασχολούνται τώρα με την κρίση και δεν θέλουν να πάρουν καμία απόφαση υπέρ του περιβάλλοντος που μπορεί να θίξει έστω και ελάχιστα τα κέρδη της βιομηχανίας. Έτσι δεν έχουν κάνει ούτε βήμα προόδου στην προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το 2009 -που έγινε η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη- μέχρι σήμερα.
ΑΥΓΗ - Κυριακίδης Νίκος
http://www.avgi.gr/editor/25830
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου